Home

Achtergrond

Dode muizen gruwel voor Belgische diepvriessector

In ruim twee jaar heeft het Europese notificatiesysteem voor voedselveiligheid RASFF zes meldingen gedaan van vondsten van dode muizen of muizenkoppen in consumentenverpakkingen van diepvriesgroente uit België.

Voor Belgische diepvriesbedrijven zijn deze meldingen een doorn in het oog, laat koepel Vegebe weten. Het gaat hier niet om voedselveiligheidsproblemen, stelt een woordvoerder. "Een aantal landen lijkt specialist in het melden van dit soort gevallen, terwijl het in andere landen een non-issue is."

Finland deed vorige week de jongste melding van een muizenkop in wokgroente. Dergelijke vondsten kunnen ook tot terugroepacties leiden. Vegebe: "Er is sprake van overacting door sommige lidstaten. We zien dan dat ze met publicaties in dagbladen consumenten oproepen producten uit een bepaalde partij niet te consumeren. Het is natuurlijk betreurenswaardig als dergelijke vondsten worden gedaan, maar ondanks alle voorzorgsmaatregelen is het niet te voorkomen."

De Belgische diepvriesgroentesector is marktleider in Europa en leunt sterk op export. Dat maakt de vondst in Belgische producten niet vreemd. Elk zakje gaat bovendien door een metaaldetector en laser om objecten te herkennen, maar een compleet sluitend systeem is ondenkbaar. "Een virtuele inspectie door mensenogen is onhaalbaar. Het proces zou daardoor onbetaalbaar worden", laat de woordvoerder van Vegebe weten.

Elke melding wordt gevolgd door onderzoek van de Belgische voedselautoriteit FAVV. Het werkelijke aantal vondsten ligt zeker boven het aantal van 6 in twee jaar, denkt Vegebe. Supermarkten zullen niet alle vondsten melden aan de nationale autoriteiten en niet alle autoriteiten achten de voedselveiligheidsrisico’s zo groot dat ze er een Europese melding van doen.

Of registreer je om te kunnen reageren.