Home

Achtergrond 172 x bekeken

'Digitaal veilsysteem kans geven'

Er komt een onderzoek naar draagvlak voor plannen van telersvereniging Best of Four voor een digitaal veilsysteem.

De vereniging vroeg 85.000 euro bijdrage van de sectorcommissie groente en fruit voor een draagvlakonderzoek en haalbaarheidsstudie. Dat werd vooralsnog niet gehonoreerd.

Zo’n systeem leidt namelijk tot weerstand bij de handel. FrugiVenta ziet niets in een handelssysteem met veilklok omdat het niet bijdraagt aan ketensamenwerking. "Het is alleen gericht op het verkrijgen van de hoogste prijs", stelde secretaris Leo Welschen. "Als je een afspraak hebt met een Franse winkelketen, kun je niet hebben dat de volgende dag de partij wordt gekocht door Russen."

Volgens DPA zijn eerder gelijke initiatieven via Europese GMO-gelden ontwikkeld. Rabobank en ZLTO wilden eerder geen geld steken in het onderzoek. ZLTO vakgroepvoorzitter Tiny Aerts hield echter een pleidooi voor draagvlakonderzoek, omdat iedere strohalm tot afzetverbetering aangegrepen dient te worden. "Als het een systeem is dat maar een klein beetje kan bijdragen aan een betere prijs, dan is het waard dit te onderzoeken."

Dat betekent mogelijk vertraging van het onderzoek, omdat volgens de plannen nog dit jaar het onderzoek zou moeten worden afgerond.
LTO Noord Glaskracht zag geen heil in de aanvraag. "Er is te weinig draagvlak. Is dit echt de richting die we opmoeten?", vroeg bestuurslid Leo van der Lans zich af. Volgens Welschen vraagt de markt niet om een digitaal veilsysteem.

Of registreer je om te kunnen reageren.