Home

Achtergrond 294 x bekeken

Denen houden strenge nitrietgrens voor vlees

Denemarken mag eigen strenge nitrietlimieten blijven stellen voor vleesproducten die in het land worden verkocht. De Europese Commissie heeft daarmee ingestemd.

De Denen hadden eerder toestemming gekregen strengere eisen te stellen dan de Europese richtlijn voor nitrieten in vlees. Deze uitzondering zou begin dit jaar aflopen, maar is nu verlengd tot 2015.

Nitriet wordt toegevoegd aan onder meer salami, worst en ham, ter conservering en om groei van bacteriën te voorkomen. De Deense voedsel- en warenautoriteit wil uiterste terughoudendheid in het gebruik ervan, omdat nitirietgebruik kan leiden tot de vorming van kankerverwekkende nitrosaminen. Minister Henrik Hoegh van voeding stelt als richtlijn dat het gehalte nitirieten in vleesproducten moet zijn beperkt tot wat absoluut noodzakelijk is om botulisme te voorkomen.

Het Europese voedselagentschap Efsa wees vorige maand een verzoek van Denemarken af om de grens van acceptabele dagelijkse hoeveelheid nitrieten in vlees te verlagen in de gehele EU. Efsa erkende wel dat in diverse EU-lidstaten de huidige inname van nitriet al boven de geldende EU-grens is.

Of registreer je om te kunnen reageren.