Home

Achtergrond 5 reacties

'De prijzen gaan omhoog'

Goed nieuws voor de boeren: de prijzen gaan omhoog.

Met die woorden presenteerde Angel Gurría, secretaris generaal van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OECD) vandaag de jaarlijkse vooruitblik voor de landbouw. Het rapport wordt uitgebracht door de wereldvoedselorganisatie FAO en de OECD.

De komende tien jaar zal het prijsniveau – gecorrigeerd voor inflatie – voor landbouwproducten hoger liggen dan in 1997-2007. Toch komen de prijzen gemiddeld niet aan de piek van 2007/2008.

Vooral de plantaardige productie zal profiteren van de hogere prijzen. Vee- en vleesprijzen en de zuivelprijzen blijven iets achter bij het gemiddelde.

Gurría zegt in een toelichting dat de groei van de productie niet achterblijft bij de bevolkingsgroei wereldwijd. Maar hij legt wel de nadruk op hulp aan boeren in ontwikkelingslanden om hun producten ook daadwerkelijk tegen goede prijzen te kunnen vermarkten. Veel van de oogst in die landen gaat nu verloren bij oogst, opslag en transport.

De verstorende overheidsmaatregelen in reactie op de hoge marktprijzen in 2007/2008 zijn inmiddels grotendeels ongedaan gemaakt.
De landbouw heeft zich in de afgelopen jaren veerkrachtig getoond bij extreem hoge olieprijzen, pieken in de marktprijzen, dreigende voedselschaarste (en angst daarvoor), handelsbelemmeringen en daarbovenop nog een ernstige economische recessie. Vooral de arme boeren hebben geleden. De honger is wereldwijd toegenomen, met naar schatting inmiddels meer dan een miljard mensen dat te weinig te eten heeft.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Han

  Hoi Piet. Eén ding is zeker, als we de financiele problemen van de overheden willen oplossen is een >inflatie< nodig. Hierbij zal een ieder tijdig een inflatie correctie krijgen om d ekoopkracht op peil te houden. Helaas voor de grondstof producenten (boeren) zit dit er niet in, want dan onstaat er geen >economische groei<. Iemand zal toch de "winst" van de nie tproducerende burgers moeten betalen!!

 • no-profile-image

  exact

  Goed Han, maar trek die lijn door. Iedereen krijgt inflatiecorrectie, behalve de boer dus. Nou die verdwijnen dan bij bosjes, waardoor er minder productie komt. Eenmaal dit het geval, doet de markt op een gezonde manier zijn werk: grondstoffnprijzen stijgen. Heb trouwens sterk de indruk dat in landen met hoge inflatie niet zozeer de boeren het het moeilijkst hebben, maar dat terzijde.

 • no-profile-image

  Piet Slingerland

  Verstandige reactie, @Exact Thuis, u bent tenminste nuchter en u begrijpt waar de broodprofeten over praten!!!... Uiteindelijk kan niemand de toekomst voorspellen!!!... Er zijn namelijk te veel ''onvoorziene'' factoren die een rol kunnen spelen, soms een heel grote rol. Dat mogen wij nooit onderschatten!!!!!.....

 • no-profile-image

  weeral

  voor de zoveelste keer wordt er verteld dat de prijzen naar boven gaan voor de landbouw. volgens mij bedoeld ze de gondprijzen, kunstmest, arbeid, etc.

 • no-profile-image

  exact

  De problemen in de wereld zullen voor een enorme geldontwaarding gaan zorgen. Logisch dat prijzen zullen stijgen. Hopelijk duurt het niet al te lang voordat de opbrengstprijzen te tred van de kostenkant volgen, maar dat zal slechts een kwestie van tijd zijn. Ze willen de inflatie wel beteugelen, maar de munitie raakt op.

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.