Home

Achtergrond 200 x bekeken

Dalende trend

De jongste afzetcijfers van de overkoepelende organisatie voor de Nederlandse agrochemische industrie (Nefyto) laten een rooskleurig beeld zien over het gebruik van bestrijdingsmiddelen. Maar de cijfers zijn even duidelijk als bedriegelijk.

Dat in 2009 aanmerkelijk minder actieve stof als bestrijdingsmiddel in het milieu is gekomen, kun je gevoegelijk aannemen uit de afzetcijfers. Maar dat die dalende trend een gevolg is van een toenemend zuinig en milieubewust gebruik, is niet vanzelfsprekend. Het is meer dan voor de hand liggend dat het weer de meeste eer toekomt.

Wie de cijfers van 2001 tot en met 2009 voor zich ziet, zal concluderen dat er sprake is van een toename van het aantal kilo’s omgezette bestrijdingsmiddelen. Maar wat de cijfers niet prijsgeven is het effect door de verminderde milieuschadelijkheid van de gewasbeschermingsmiddelen. Duidelijk is dat het gebruik van schimmelbestrijders sinds 2007 fors is afgenomen.

Een jaar met een hoge phytophthoradruk, kan die trend echter zo weer keren. Wie serieus werk wil maken van de vermindering van het gewasbeschermingsmiddelengebruik, moet ook serieus gaan nadenken over alternatieve methoden zoals moderne biotechnologie om plantenziekten te bestrijden.

Agrarisch Dagblad

Of registreer je om te kunnen reageren.