Home

Achtergrond 199 x bekeken

Copa-Cogeca bezorgd over handelspolitiek EU

Het is onwenselijk dat Europese burgers voor hun voedsel afhankelijk worden van producenten aan de andere kant van de wereld.

Dat heeft Copa-Cogeca, een lobbygroepering voor boeren en coöperaties, gezegd bij een ontmoeting met de Eurocommissaris voor handel Karel de Gucht.

Copa-voorzitter Padraig Walshe waarschuwde dat "de Commissie niet door kan gaan producenten in de EU te vragen te voldoen aan dure regulering, om zich om te draaien en te zeggen dat ze graag goedkoper voedsel importeert, zonder acht te slaan op hoe het is geproduceerd."

Volgens Walshe strookt dit niet met de wens van burgers in de EU voor een sector die voldoet aan de hoogste standaarden op het gebied van voedselveiligheid, bescherming van het milieu en dierenwelzijn. Bovendien kan het platteland van Europa volgens Walshe afname van werkgelegenheid die samenhangt met de landbouw niet missen.

Walshe noemt de beslissing van de EU om het handelsoverleg met het Latijns-Amerikaanse handelsblok Mercosur te hervatten, een duidelijk voorbeeld van de hypocrisie van de EU-leiders. Wat betreft een nieuw wereldhandelsverdrag pleit Copa-Cogeca ervoor dat de EU bij nieuw overleg geen millimeter prijs geeft.

De Europese Commissie heeft volgens Copa-Cogeca al meer weggegeven dan nodig was. Het is de Amerikaanse eis voor meer markttoegang in ontwikkelingslanden die een verdrag blokkeert, aldus de organisatie. Volgens grote landbouwproducenten buiten Europa zijn zaken als dierenwelzijn ten minste subjectief, en dus gemakkelijk door de EU te misbruiken om importen tegen te houden.

Of registreer je om te kunnen reageren.