Home

Achtergrond

Conférence-vereniging wil 700 leden

Telers Vereniging Conference (TVC) hoopt in het najaar circa zevenhonderd leden te werven in Nederland en België.

Dat zegt de voorlopige voorzitter van het tienkoppige bestuur, Dick Lagerweij. Leden van TVC vertegenwoordigen in dat geval 75 procent van het aanbod.

Tot nu toe hebben 150 sympathisanten 150 euro betaald om aanloopkosten te dragen. TVC hoopt dat dit aantal de komende maanden groeit tot zevenhonderd. De TVC volgt op een mislukte poging een Associatie voor Producentenorganisaties (APO) op te richten.

"De telersvereniging richt zich nadrukkelijk niet op de verkoop", aldus Lagerweij, "maar op promotie en kwaliteitsverbetering van het product." Het Productschap Tuinbouw heeft volgens Lagerweij te weinig aandacht of capaciteit voor het perenras.

"De Conférence is een uniek product van de Lage Landen, want het groeit eigenlijk alleen goed in een gematigd zeeklimaat en wel op onze hoogte. Pogingen de peer te telen in bijvoorbeeld Italië en Polen zijn daarom mislukt. Een wereldmarkt ligt daarom voor ons open."

Hoewel de Conférence-voorraden vrij goed "opgeruimd" worden, moet de sector de handen ineenslaan om afzet ook in de toekomst zeker te stellen, aldus Lagerweij. "Op dit moment zijn we sterk aanwezig op de Russische markt. Daar is op zichzelf niets mis mee, maar afhankelijkheid van één markt is op termijn ongezond."

De telersvereniging wil dan ook inzetten op afzet in Duitsland. "Daar heeft de Conférence denk ik grote potentie. Het is een koopkrachtige markt van 80 miljoen mensen. We zien ook mogelijkheden voor Conférence in bijvoorbeeld China, India en Noord-Afrika."

De kwaliteit van de Conférence moet voor een sterke positie volgens Lagerweij wel worden verbeterd. "Daarom wil TVC een systeem van advisering en traceerbaarheid opzetten. In de meest ideale situatie krijgt elke peer een sticker met informatie over de herkomst van het product."

Of registreer je om te kunnen reageren.