Home

Achtergrond 3 reacties

Cohen wil niet in kabinet met VVD en CDA

PvdA-leider Job Cohen wil geen kabinet van zijn partij met VVD en CDA.

In die combinatie zitten twee partijen die verlies hebben geleden bij de verkiezingen en dat zou daarom in zijn ogen geen goed vervolg geven aan de uitslag.

Cohen maakte dat vrijdag duidelijk na afloop van zijn gesprek met informateur Uri Rosenthal. Hij pleitte daar opnieuw voor een Paars-pluskabinet, met daarin VVD, PvdA, D66 en GroenLinks. Cohen wees erop dat in die combinatie drie partijen zitten die winst hebben geboekt. Gevraagd naar de mogelijkheid van een kabinet met de traditionele volkspartijen - VVD, PvdA en CDA - zei hij: ,,Daarvan heb ik gezegd dat ik dat niet wil''.

Zo'n kabinet voldoet volgens Cohen niet aan de wens van de PvdA om een zo progressief mogelijke coalitie te krijgen. "Het zou ook een coalitie zijn waarin twee verliezende partijen meedoen en één winnende en de andere twee winnende partijen aan de kant worden gezet'', zei hij.

Cohen vindt dat Paars-plus serieus moet worden onderzocht. "Wat mij betreft met de inzet om daar echt een succes van te maken, hoewel ik me realiseer dat dat buitengewoon lastig zal zijn'', stelde hij. Volgens de PvdA-leider liggen de programma's een eind uit elkaar, vooral als het gaat om de omvang van de noodzakelijke bezuinigingen, de sociale zekerheid en de arbeidsmarkt.

"Dat vraagt van alle partijen wat, maar ik ben bereid me daarvoor in te zetten'', aldus Cohen. Volgens hem is het nog absoluut geen gelopen race. Maar "ik vind het een poging waard, zeker gezien de moeilijke situatie waarin het land verkeert.''

Met de chemie tussen de hoofdrolspelers van Paars-plus zit het volgens Cohen wel goed. "De chemie is geweldig'', zei hij. "Als je dit gaat doen, moet je het doen op basis van vertrouwen.''

Cohen noemde het verder "totale onzin'' dat de PvdA een partij van de stilstand zou zijn, zoals door sommige andere partijen is gesuggereerd.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  exact

  Cohen doet het al dun in zijn broek alleen al door de gedachte te moeten regeren de komende jaren.

 • no-profile-image

  willem

  Ik heb al eerder aangegeven dat we binnen het halve jaar weer in het stem hokje staan.

 • no-profile-image

  buitenstaander

  Een paars plus is de onder gang van nederland .

Of registreer je om te kunnen reageren.