Home

Achtergrond 1 reactie

Canadese Rodweeder naar Nederland

Praktijkonderzoek Plant & Omgeving en Plant Research International (PRI) gebruiken vanaf dit groeiseizoen een Rod Weeder uit Canada, voor onderzoek naar bestrijding van wortelonkruiden.

De Rod (staaf) wieder wordt in landen als Canada en de Verenigde Staten gebruikt om plantenresten boven op de grond te leggen en voor de bestrijding van wortelonkruiden. PPO gaat onderzoeken of de Rod Weeder ook voor Nederlandse telers nuttig kan zijn. Het principe van het apparaat is vrij eenvoudig. Een zeskantige staaf werkt ongeveer vijf cm diep in de grond, achter een machine waarmee het land bewerkt wordt, bijvoorbeeld een cultivator. Door de rijsnelheid gaat de staaf draaien en worden planten- en wortelresten naar boven gewerkt. Daardoor zullen de resten sneller opdrogen en/of minder snel hergroeien.

Op 23 juni is er een demonstratie met de Rod Weeder tijdens de Biologische Velddag in Lelystad.

Foto

Eén reactie

  • no-profile-image

    Jan Zonderland

    Oei, Canadese "hgh-tech" in Nederland; als dat maar goed gaat.
    Ik heb hier overigens nog nooit zoiets gezien maar ik zie ook niet alles.
    Vraag me overigens wel af of de werking wel zo goed is. Als je ermee door een distelplek gaat zullen de wortelstokken echt wel blijven zitten denk ik en voordat je het weet staan ze weer boven. Round Up ready gewassen telen helpt beter.

Of registreer je om te kunnen reageren.