Home

Achtergrond

Canada oogst minder tarwe, Australië meer

Canada oogst dit jaar minder tarwe.

Australië verwacht een grotere tarweoogst dan vorig jaar. Dat melden overheidsinstellingen in beide landen.

Canada en Australië behoren bij de top vijf van tarwe-exporteurs in de wereld. Volgens de Canadian Wheat Board, dat de vermarkting van tarwe regelt, produceert West-Canada dit jaar 18,9 miljoen ton tarwe. Dat is 22 procent minder dan vorig jaar. De gerstproductie valt 26 procent lager uit op 2,6 miljoen ton. In West-Canada wordt ruim 90 procent van de tarwe verbouwd.

De belangrijkste oorzaak is dat er in West-Canada bijna 18 procent minder zomertarwe is gezaaid dan vorig jaar. Het areaal van 7,8 miljoen hectare zomertarwe is het kleinste sinds 1971, meldt de Wheat Board. "De buitengewoon grote regenval heeft het inzaaien van de zomertarwe bemoeilijkt. In totaal is dit voorjaar rond de 4 miljoen hectare land niet ingezaaid in Canada. Dat is een areaal ter grootte van Denemarken. De omvang en de ernst van dit probleem is ongekend."

De krimp van de Canadese tarweoogst is drie keer groter dan eerder dit jaar werd verwacht. Als gevolg van de oogstverwachting van de Wheat Board is de tarweprijs in Canada gestegen.

In Australië daarentegen verwacht het Australian Bureau of Agricultural and Resource Economics (Abare) dat het land meer tarwe gaat oogsten. Abare, het nationale onderzoeksbureau voor de landbouw, verwacht een oogst van 22,1 miljoen ton tarwe. Dat is 2 procent meer dan vorig jaar. De productie ligt boven het meerjaarlijks gemiddelde, ondanks dat het areaal met 2 procent is gekrompen ten opzichte van vorig jaar.

Abare verklaart dat uit de regen die in het Oosten van het land gelijkmatig is gevallen tijdens het groeiseizoen tot nu toe. Daar wordt de meeste wintertarwe geteeld. In West-Australië, het andere grote graangebied in het land, was het iets te droog.

De gerstoogst in Australië valt dit jaar 10 procent lager uit op 7,3 miljoen ton. Dat komt volgens Abare omdat het areaal is gekrompen vanwege de lage gerstprijzen van dit seizoen.

Of registreer je om te kunnen reageren.