Home

Achtergrond 623 x bekeken 24 reacties

CDA zakt naar 46 procent onder boeren en tuinders

De aanhang van het CDA onder boeren en tuinders zakt naar 46 procent. Dat blijkt uit een verkiezingspeiling van AgriDirect. De VVD komt op 30 procent.

Met 46 procent heeft het CDA nog steeds de grootste aanhang onder de agrariërs. In 2006 was dit echter nog 58,0%. Voor de VVD is de stijging bijna een verdubbeling van de 16 procent die de liberalen in 2002 onder boeren en tuinders haalden.

Zo’n 1.500 agrariërs namen tussen 11 en 19 mei 2010 deel aan de online verkiezingspeiling van agrarisch Direct Marketing bureau AgriDirect.

Ook de SGP en de PVV zien hun aanhang onder boeren en tuinders flink groeien. De agrarische aanhang van de PVV is bijna verzesvoudigd van 1,1% in 2006 naar 6,2% dit jaar. De SGP komt dit jaar op bijna 9% uit en vormt nu samen met de ChristenUnie duidelijk de derde stroming in de agrarische sector.

Het CDA heeft de meeste aanhangers in de hele veehouderij, de VVD het meest in akker- en tuinbouw en akkerbouw. In die sectoren is ze populairder dan het CDA. De PVV boekt het beste resultaat onder tuinders.

Het CDA heeft de grootste aanhang in het zuiden van het land met 56,8% van de agrarische stemmen. Op de VVD stemmen met name agrariërs uit West- en Noord-Nederland, terwijl de aanhang van de SGP en de PVV vooral te vinden is in het Westen.

Gevraagd naar de redenen waarom voor een bepaalde partij gekozen wordt, noemt 56,7% de landbouwparagraaf in het verkiezingsprogramma. Ook zijn de landbouwpersonen op de kandidatenlijst vaak een doorslaggevende factor (50,2%). Ter vergelijking: de lijsttrekker wordt maar door 35,9% genoemd als reden om op een partij te stemmen.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  CDA lid

  Helaas is Het CDA 20 zetels verloren. Ik heb ook op het CDA gestemt. Dit omdat er voor de landbouw enkele goede kandidaten op de lijst staan. We wisten dat het moeilijk zou worden om de grootste partij te blijven. Dat dit zo dramatisch uit zou vallen hadden we niet verwacht. We moeten niet onderschatten wat het aan wijzen van de 162 natura 2000 gebieden en het onderwater laten lopen van een stuk van provincie Zeeland, veel vertrouwen is verloren. Als CDA minister kun je dit niet toe laten! Hier wordt je op af gerekend! Boeren werken hard voor goed voedsel, dit tegen een veel te lage vergoeding. Ze onderhouden hun gronden zeer goed. En als je ziet dat mensen die niets presteren al het geld verslinden aan het verwoesten van goede landbouw grond. Anderzijds is de criminaliteit in Nederland veel te hoog. Maar daar durft de politiek blijkbaar niet in tegrijpen. Dit kan stemmen kosten, en zeker in de grote steden. Wie dit niet ziet of wil zien is stekend blind. De criminaliteit regeerd ons land, het zijn kleine groepjes waar men niet of veel te laat ingrijpt. De crimineel heeft de vrijheid en het slachtoffer zit gevangen!!! Voor J.P.Balkenende is dit een trieste afgang. Dit had hij niet verdient, hij heeft veel betekent voor Nederland. Maar ook het CDA had de prioriteit op veiligheid moeten leggen. Dat veel andere partijen niets aan de criminaliteit deden is een ernstige zaak! Dit is ook de winst van de PVV, die benoemen de grote problemen. Dit is gewaardeerd door de kiezer, die zijn niet gek Willem Bruil! Het vertrouwen in de politiek is zeer laag!!! De mensen zijn het theater spel zeer moe! Grote problemen niets aan doen en een eindeloze discussie om niets! Uiteindelijk is het net een begrafenis, een lang verhaal als de patient is overleden.

 • no-profile-image

  Uni versi teit

  @ CDA lid Brabant.
  Nee, jullie hebben om een heel andere reden verloren: het uitvoeren van een volledig foute Reconstructie wet. Het CDA vond en vindt het nog steeds acceptabel om bioindustrie te vestigen in klein schalig boeren landschap in Overijssel en Brabant. Daardoor heb je je ex-kiezers geschoffeerd door op die manier hun leefomgeving te willen verpesten, hun gezondheid te willen schaden en zelfs dodelijke slachtoffers te willen accepteren. En dat alles alleen voor de winstvergroting van slechts een handvol bioindustrielen.....

  Daarom, hebben jullie verloren en gaan jullie ook in de komende provinciale verkiezingen verliezen.

  Vraag maar eens aan Hein Pieper. Die weet wat hem verteld is in Vroomshoop.
  Misschien snap je de boodschap dan wel....

 • no-profile-image

  CDA lid

  Daar heb je gelijk in, dit komt er nog bij. Maar dat was een afspraak met LTO(ZLTO) en provincie en milieuorganisati(BMF) met daarbij nog enkele organisaties. Zeer dom plan, te ver door geslagen! Nooit haalbaar en betaalbaar en alles op elkaar. De NVV was tegen dit door geslagen plan maar er werd niet naar geluisterd. Nu wel , nu het te laat is!

 • no-profile-image

  Kritische Lezer

  Beste Albert uit de Veenkolonieën, de situatie die jij schetst is helaas waar en het gevolg van enorme blunders in de mestwet. Lees de fora "Puber verdubbelt omzet mesthandel" en "chauffeur met teveel kippenmest in Duitsland" (nog te vinden in de zoekbalk) en verbaas je net als ik over de tenhemelschreiende achterlijkheid van de "topuniversiteit Wageningen", waar velen al jaren door worden gedupeerd, hetzij door bespottelijk hoge heffingen, hetzij door inderdaad het uitmergelen van de grond, het tekort komen van mineralen voor de gewassen, maar ook voor de dieren die allerlei mineralen tekort komen en zelfs ziek worden door tekorten in het veevoer. De puinhoop is op veel plaatsen al zo groot dat je niet serieus meer kunt praten over Nederland als het land met die hoogwaardige landbouwkundige kennis. Sterker nog, we zetten onszelf voor de hele wereld flink te kakken met deze "kennis".

 • no-profile-image

  geen cda

  Het CDA nog 46%. Verschrikkelijk is dat. Dat is nog 45% te hoog. Decimeren dat Corrupt Demagogisch Aanhangsel.

 • no-profile-image

  koetje

  Ga als boer op www.groenekieswijzer.nl de vragen maar eens invullen, een zeer grote kans dat de VVD hier als winnaar uit de bus komt,gevolg door het CDA en de SGP

 • no-profile-image

  melkveehouder

  De controle's door de overheid vanaf de sateliet, het vliegtuig, de aid, de VWA , de gemeente- en waterschaps ambtenaren geven duidelijk de minachting weer die de overheid heeft tegen hardwerkende groepen mensen. Het CDA had hier paal en perk aan kunnen stellen maar deed het niet. Het CDA is volgens mij vooral blij met de vele ambtenaren die aan al deze regels hun baan te danken hebben.

 • no-profile-image

  Rode Tomaat

  Het CDA moet er eens duidelijk vooruit komen hoe zij boeren en tuinders ziet. Het CDA is voor de landbouw zegt zij. Echter ik heb het idee dat zij vooral voor die ketens zijn die achter de boeren en tuinders zitten. Die zijn veel invloed rijker dan de boeren en tuinder(en hun gezinnen ) zelf. Daar schaar ik ook de Rabobank onder. iedereen vreet uit de ruif . iedereen pakt zijn marge van het werk van de boeren en tuinders. Politiek is vooral MACHT. En de boer :hij ploegde voort...... Dan heb ik het nog niet gehad over der zakkenvullers van de VVD.

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Wat hebben we aan het CDA te danken de afgelopen tijd? Alleen maar meer regels , dus geen wonder dat iedereen bij die windvanen wegloopt

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Ik denk alleen maar aan de Natura 2000 en de vele regels die als een zwaard van damocles boven de sector hangen.
  Die toeslagrechten ben ik liever kwijt. Ik haal liever mijn inkomen uit de markt dan dat ik een soort verkapte ambtenaar wordt. Bah ambtenaar, het woord alleen al maakt me ziek

 • no-profile-image

  domme albert

  Hoezo onze toeslagen?
  Op korte termijn zal er toch wel een flatrate van 300-400 euro/ha komen. Da's toch ook veel eenvoudiger en rechtvaardiger.
  En daarbij, sinds het CDA zijn voorkeur voor GL en D66 heeft uitgesproken, is het in mijn ogen gewoon een anti-boerenpartij geworden.

 • no-profile-image

  Geitenhouder

  Bij ons zijn de meeste gezonde en beste geiten die ik had afgemaakt door het CDA beleid, en nog steeds is er voor ons geen toekomst perspectief en gaan we emotioneel en financieel kapot en waarom????? Bedankt CDA mijn stem gaat nu naar de SGP. Niet dat ik zo kerkelijk ben maar gewoon om hun betrokkenheid met de landbouw.

  vr groeten geitenhouder in nood!

 • no-profile-image

  gerrie

  Door het CDA zijn er nog steeds meer wetten, gelegtjes, besluiten en richtlijnen bij gekomen. Lastenverlichting kanm alleen door hier een streep door te zetten. Weg met al die wettjes. Kost waarschijnlijk weer veel Melkert banen. Dus blijf aljeblieft gewoon thuis. Is ook goed voor het mileeu en tegen files.

 • no-profile-image

  Wim

  Boeren moeten een voorkeursstem uitbrengen bijv. op no. 40 van de CDA lijst Jaco Geurts. Hij wil zich inzetten voor het platteland en dat we weer trots worden op onze voedselproducenten. Er word veel over de landbouw gepraat door politicie, die niets weten over de landbouw. Jaco Geurts is een varkenshouder en weet wat er op het platteland te doen is. Hij beschikt over veel kennis en een groot bestuurders netwerk. STEM CDA NO. 40 JACO GEURTS.

 • no-profile-image

  Han

  @Wim. Waarom weer een varkenshouder bij het CDA? Is de rest van de landbouw minder interessant of moeten de varkenshouders >bijklussen

 • no-profile-image

  Wim

  @Han, ik ben zelf melkveehouder en weet dat Jaco Geurts een goede boer en bestuurder is. Laten we als totale landbouw gebruik maken van zijn kennis en zijn inzet. Ik weet zeker dat hij zich inzet voor alle sectoren, ook al is dat best weleens lastig.

 • no-profile-image

  Piet

  Helaas KL, jou redenatie is niet te volgen voor mensen die nadenken. Misschien dat je bij de PVV aanhangers kunt vinden, daar wordt nadenken toch al niet op prijs gesteld.

 • no-profile-image

  Kritische Lezer

  Piet, als jij zo goed kunt nadenken (en je hebt jezelf nogal hoog), dan wijs ik je nogmaals op het forum "puber verdubbelt omzet mesthandel". Lees mijn berichten van 24 april 12:25 en 14.13 nog maar eens. Je snapt nog steeds niet dat je nog een volgende stap moet zetten. Zolang je dit niet kunt, heb je geen enkel recht van spreken.

 • no-profile-image

  Melkveehouder

  Andere melkveehouder, noem eens een paar regels die er bij zijn gekomen? Bij VVD raken we onze toeslagen kwijt. Weet niet wat je erger vindt?

 • no-profile-image

  Kritische Lezer

  De kennis van Jaco Geurts? Ook hij snapt het mestverhaal niet.

 • no-profile-image

  het wordt

  Dat is nog 46% te hoog. Wie zichzelf ook maar enigszins respecteert, stemt toch niet meer op dit CDA. Wat moeten wij als boeren met een CDA. Geen geloof in de politiek, daar zijn kerken voor.

 • no-profile-image

  energie

  wim, jacco geurts wil dierrechten voor melkvee omdat varkens die ook hebben, dus weet je wel zo zeker wat je zegt ?

 • no-profile-image

  albert

  Ik ben deze Verburg meer dan zat, ze laat zich maar overtuigen door haar beleidsambtenaren! Ze heeft geen eigen mening. CDA 4 jaar geleden minder regels voor de agra sector. We Hebben alleen maar meeeeer regels gekregen!!!!Koe afleveren eerst aanmelden, steeds weer nieuwe regels bij gecomb.opgaven.Maakt de boer een Fout ,Dan torenhoge boetes!! Boetes van duizende euro,s zijn geen uitzondering! Onze gronden worden uitgemergeld door strengere bemestingsnormen ! waarom gaan onze vruchten als aardappelen zo vroeg dood door te kort aan voedingsstoffen. Bemstingsuitslagen worden elke 4 jaar lager als nlv fosfaat!!!
  Bij lnv werken +_ 1100 ambtenaren, en het worden het er alleen maar meer. achter elke 7 landbouwbedrijven stat een ambtenaar mee te gluren.
  Nee mevr Verburg U hebt er NIETS van gebakken!!!

 • no-profile-image

  Melkveehouder

  Ik ken Geurts een beetje. Af en toe zwart/wit om de discussie op gang te brengen. Hij heeft echt oog voor meerdere belangen, dus ook die van de melkveehouderij. Hij maakt zich sterk voor het gezinsbedrijf.

Laad alle reacties (20)

Of registreer je om te kunnen reageren.