Home

Achtergrond 263 x bekeken

CDA wil plan voor pesticiden Oost-Europa

Er moet een actieplan komen voor het opruimen van overbodige pesticiden in Oost-Europa.

Deze sinds 2001 verboden stoffen vormen een tikkende tijdbom. Dat vinden de Europarlementariërs Ria Oomen en Esther de Lange (beiden CDA).

Zij organiseren dinsdag een bijeenkomst met deskundigen van onder meer de Wereldvoedselorganisatie FAO, de NAVO, de OVSE, de organisatie voor veiligheid en samenwerking in Europa en vertegenwoordigers van Oost-Europese landen. De hoorzitting moet volgens Oomen leiden tot voorstellen om de pesticiden zo snel mogelijk op te ruimen, zo nodig met extra financiële steun van de EU. De EU en ook Nederland hebben de afgelopen jaren al diverse projecten gefinancierd.

In een aantal Oost-Europese landen liggen grote hoeveelheden oude, inmiddels verboden pesticiden opgeslagen. De verpakkingen daarvan gaan vijf tot tien jaar mee. Gebeurt er in deze periode niets, dan dreigen de stoffen in de bodem of het water terecht te komen. De gezondheid van miljoenen mensen wordt daardoor bedreigd.

Vorig jaar riep de IHPA, een internationale organisatie die zich inzet voor de strijd tegen pesticiden, de EU op snel in actie te komen.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.