Home

Achtergrond 291 x bekeken 2 reacties

CDA met GroenLinks en D66 in het stro

Gaat het CDA de veehouderij en het EU-beleid hervormen met GroenLinks en D66?

Gaat het CDA de veehouderij hervormen, samen met GroenLinks en D66? Het zou een uitvloeisel kunnen zijn van de coalitievoorkeur die voorman Jan Peter Balkenende nu toch, tot veler verrassing, heeft uitgesproken voor een nieuwe coalitie na de verkiezingen. Hij koppelt zijn partij straks het liefst aan VVD, GroenLinks en D66. Vorige week nog in het Carré-debat ontliep hij die vraag, en nu spreekt hij zich toch uit. André Rouvoet (ChristenUnie) sprak er vanochtend ook al zijn verbazing over uit. Zowel over deze ongebruikelijk vroeg uitgesproken coalitievoorkeur, als over de combinatie als over het motief daarvoor, namelijk de hervormingsgezindheid. Van die vier partijen is de CDA het minst hervormingsgezind, zeker als het gaat om de woningmarkt. Daar ligt een zware hervormingsdoelstelling, maar Balkenende heeft zelf al een breekpunt gemaakt van het stoppen van de hypotheekaftrek.

Zelf denk ik dat Balkenende met zijn voorkeurscoalitie eerder wil duidelijk maken waar hij tégen is: tegen samenwerking met PVV en PvdA. In deze fase van de campagne, waarin het CDA de weg naar omhoog maar niet te pakken krijgt, is dat een noodsprong die kiezers moet aantrekken.

Afbouw vee-industrie

Een coalitie van CDA en VVD moet boeren aanspreken. Dat zijn de partijen van hun voorkeur. Maar straks zouden ze daar dus GroenLinks en D66 bij krijgen. Dat zijn geen partijen die de landbouw het volle vertrouwen inboezemen. Als Balkenende met hen zo graag wil hervormen, nou dan weten GL en D66 wel een paar landbouwpuntjes die ze op staande voet radicaal willen veranderen. D66 wil een heel ander EU-landbouwbeleid en drastische veranderingen in de veehouderij. GroenLinks heeft in zijn programma een ingrijpende herziening van het landbouwbeleid opgenomen en een stapsgewijze afbouw van de ‘vee-industrie’.

Akelig gezicht

Nee, dit zullen zeker niet de hervormingen zijn die straks bij de kabinetsformatie de hoofdrol zullen spelen. Maar als het eenmaal zo ver komt, kan ik me absoluut niet voorstellen dat Halsema en Pechtold accepteren dat van deze punten niets in vervulling gaat. Bij een bezoek aan het varkensbedrijf van Annechien ten Have-Mellema liet Halsema via Eénvandaag duidelijk merken dat ze zelfs de diervriendelijke houderij op dat bedrijf een “akelig gezicht” vindt. “Met de afbouw moeten we beginnen’’, zei de GroenLinks-voorvrouw. “We kunnen die niet voor ons blijven uitschuiven.’’

Onzeker over politiek

Ten Have is geschrokken van deze negatieve reactie, schrijft ze in een speciale weblog Het maakt haar erg onzeker over de politiek, schrijft Annechien.

Balkenende haalt zich dus wel wat op de hals als het CDA straks met GL en D66 moet gaan onderhandelen. Het komt er dan wel op aan dat het CDA aan zijn eigen programma vasthoudt. "Handen af van het budget” twitterde Gerda Verburg nog vanuit Spanje, waar zij tot gisteren een informele vergadering van de EU-landbouwministers bijwoonde. Verburg geeft morgen samen met partijgenoot Joop Atsma een persbriefing over het CDA-landbouwbeleid. Daarover morgen.

Foto

Henk Dokter

Laatste reacties

 • no-profile-image

  domme albert

  Ze hebben er nogal wat voor over om maar geen rechtse coalitie te hoeven vormen? Onbegrijpelijk, maar het schept wel duidelijkheid. Nu die Ank Bijleveld nog een beetje op de voorgrond plaatsen en ze mogen met 15 zeteltjes in hun handen klappen!!

 • no-profile-image

  ogen open

  Annechien is geschrokken van GL bij monde van Halsema toen ze op bezoek was op haar bedrijf, haar leden wisten dit al lang..
  Zo zie je maar dat je niet te veel energie in deze organisaties zoals GL, PvdD etc moet steken, de lichaamstaal van Femke was ronduit aanstootgevend. Als je als Femke wil dat er wat moet veranderen zul je de boeren toch iets normaler te woord moeten staan.
  De enige normale gesprekspartner is de dierenbescherming, daarmee moeten we allianties aangaan, de rest vergeet maar snel. Als deze organisaties zo neerbuigend over de sector praten, zijn ze onze energie niet waard.

Of registreer je om te kunnen reageren.