Home

Achtergrond

CBS: natuurbeheer levert boer beperkt inkomsten

Natuurbeheer levert agrarische ondernemers een beperkte aanvulling op het inkomen.

Bij 81 procent van de bedrijven met natuur- en landschapsbeheer levert deze neventak minder dan 10 procent van de bedrijfsopbrengsten op. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Voor 14 procent van de bedrijven vormen de inkomsten uit natuur- en landschapsbeheer 10 tot 30 procent van het bedrijfsinkomen.

In Nederland deden in 2009 5.773 landbouwbedrijven aan natuur- en landschapsbeheer. Hiervan hebben 3.882 bedrijven alleen deze vorm van nevenactiviteiten naast het agrarische bedrijf. Bedrijven die meerdere nevenactiviteiten hebben, halen gemiddeld meer inkomen uit deze neventak dan bedrijven die alleen natuurbeheer doen.

Verreweg de meeste landbouwbedrijven die natuur- en landschapsbeheer uitvoeren zijn melkveebedrijven (3.113 bedrijven) en overige graasdierbedrijven (1.295 bedrijven). Akkerbouwbedrijven (501) en gemengde bedrijven (253) staan op de derde en vierde plaats.

De meeste agrarische bedrijven met natuurbeheer als neventak zitten in Friesland, met 1.363 bedrijven. In Zuid-Holland doen 849 bedrijven aan natuurbeheer, gevolgd door Gelderland met 678 bedrijven. In Flevoland is het aantal boeren dat natuurbeheer doet het laagst met 84 bedrijven.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.