Home

Achtergrond 293 x bekeken 1 reactie

'Brussel zet rem op palmolie in diesel'

Palmolie die is geproduceerd op ontbost land, is waarschijnlijk niet aanvaardbaar voor gebruik in Europese biodiesel.

Dat staat in een ontwerprapport van de Europese Commissie.

EU-commissaris Günther Öttinger (Industrie) maakt donderdag de criteria bekend voor gebruik van stoffen in de biodiesel. Om de CO2-uitstoot te verminderen wil de Europese Unie dat 10 procent van alle verkeersbrandstof in 2020 komt van hernieuwbare bronnen. Zo'n 7 procentpunt moet komen van gewassen zoals graan, palmen of suikerriet.

In Indonesië en Maleisië worden momenteel veel bossen gekapt om er palmolieplantages aan te leggen. Volgens critici is dat juist slechter voor het milieu.

"Elke verandering in landgebruik, zoals de overgang van bos naar een palmplantage, moet meegeteld worden bij de berekening van de CO2-invloed'', concludeert een ontwerprapport. Een topambtenaar zegt dat het definitieve rapport donderdag een alinea met dezelfde strekking heeft, namelijk dat het niet gewenst is om oerwoud te kappen voor biobrandstof. De Europese biobrandstof moet geloofwaardig zijn, meent hij.

Administrator

Eén reactie

  • no-profile-image

    gert

    Ook veel problemen met dieselmotoren,door biobrandstof

Of registreer je om te kunnen reageren.