Home

Achtergrond 719 x bekeken

Brussel schat graanoogst 4,6 miljoen ton lager

De Europese Commissie verwacht voor het seizoen 2010/2011 een graanoogst van 290 miljoen ton.

Dat is minder dan vorig seizoen, toen 294,7 miljoen ton werd geoogst, maar de prognose is positiever dan een maand geleden (288,9 miljoen ton). Dit meldt het Productschap Akkerbouw (PA).

Het aandeel tarwe van de komende oogst wordt volgens de commissie ruim 140 miljoen ton. Dat is 3 miljoen ton minder dan het Amerikaanse ministerie van landbouw USDA in de EU verwacht. De voorspelling van de Europese Commissie is positiever dan vorige maand; toen werd gesproken over een graanproductie van 288,9 miljoen ton. De commissie voorziet bovendien een groei bij oliehoudende zaden van 4 procent naar 29,5 miljoen ton.
”Op basis van de voorlopige graanbalans 2009/2010 mag worden verwacht dat de ’vrije voorraad EU-graan’ aan het eind van dit seizoen (30 juni) daalt met 6,3 miljoen ton naar 51,8 miljoen ton”, redeneert het PA. ”Inclusief het graan dat zich in interventie bevindt, daalt de voorraad met 1,2 miljoen ton naar 58,5 miljoen ton graan.”
De voornaamste oorzaak van de lagere graanoogstverwachting is het slechte weer in Oost-Europese landen. Zo berekent de Europese Commissie dat Polen met een opbrengst van 27,1 miljoen ton 2,7 miljoen ton graan minder oogst. Frankrijk moet het met 3 miljoen ton minder doen en komt op 66,9 miljoen ton graan, waarvan 38,48 miljoen ton tarwe. Ook Denemarken levert flink in; van 10,2 naar 8,6 miljoen ton. Vorige maand werd nog een oogst van 9 miljoen ton verwacht in dit land. Duitsland oogst volgens deze verwachting 2,6 miljoen ton minder met 47,1 miljoen ton.
Nederland komt volgens de commissie uit op krap 2 miljoen ton, iets minder dan vorig jaar. Dat is iets positiever dan vorige maand werd voorspeld.
Er wordt echter ook flink geplust. Zo komt Spanje volgens de jongste prognose op 19 miljoen ton graan, 2 miljoen ton meer dan vorig jaar. Ook Hongarije valt op met een plus van 1,6 miljoen naar 15,2 miljoen ton.

Of registreer je om te kunnen reageren.