Home

Achtergrond 147 x bekeken

Brussel mag strenger klimaatdoel onderzoeken

De Europese Commissie mag gaan uitzoeken wat het kost en oplevert om de strijd tegen CO2 op te voeren.

Demissionair minister Tineke Huizinga (Milieu) en haar collega's van andere EU-landen hebben daar gisteren het groene licht voor gegeven.
EU-commissaris Connie Hedegaard (Klimaat) had eerder deze maand voorgesteld om het klimaatdoel aan te scherpen. In plaats van 20 procent reductie in 2020 wilde ze dan 30 procent minder broeikasgas CO2, vergeleken met 1990. Volgens Hedegaard is dat goed mogelijk, omdat de kosten van de CO2-reductie erg lijken mee te vallen.

Minister Huizinga en veel van haar collega's stelden dat ze op dit moment zeker geen besluit willen nemen over aanscherping van het klimaatdoel. Sommigen noemde de recessie daarbij als argument.

Minister Huizinga (ChristenUnie) lanceerde bij het EU-beraad het initiatief voor een website over klimaathulp voor ontwikkelingslanden. De westerse landen kunnen daarop melden hoeveel geld ze in welke ontwikkelingslanden besteden.

De website moet meer duidelijkheid geven over de steun, waarvan nu bijna niemand een overzicht heeft. Bij de VN-klimaattop in Kopenhagen hebben rijke landen 30 miljard dollar toegezegd aan ontwikkelingslanden voor de periode 2010-2012. Nederland draagt 310 miljoen euro bij voor klimaatacties in ontwikkelingslanden.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.