Home

Achtergrond

Britten kiezen meer Nederlandse kasgroente

De Britse markt wordt steeds belangrijker voor de Nederlandse glastuinbouw, maar verliest aan belang voor exporteurs van vollegrondsgroente en fruit.

Dat concludeert het Productschap Tuinbouw (PT) in een analyse. De rol van de wisselkoersverhouding euro-pond is volgens het PT enigszins overtrokken. De uitvoer van Nederlandse groente (inclusief uien) naar het Verenigd Koninkrijk is de laatste vijf jaar met 4 procent gegroeid en in zowel 2008 als 2009 boven de 400 miljoen kilo uitgekomen. Daarbovenop kwam 100 miljoen kilo van elders via Nederland in het Verenigd Koninkrijk.

Nederland is daarmee vlak na Spanje de grootste exporteur van verse groente naar het Verenigd Koninkrijk. De nummer drie, Frankrijk, voert zo’n 100 miljoen kilo uit naar het Verenigd Koninkrijk. Vanuit Nederland gaan er vooral veel tomaten naartoe, vorig jaar 119 miljoen kilo.

De uitvoer van paprika bedroeg in volume 58 miljoen kilo, iets minder dan in de jaren ervoor. De uitvoer van komkommer nam de laatste vijf jaar juist 17 procent toe tot 55,7 miljoen kilo. Waar de glasgroenten terrein winnen, verliezen diverse vollegrondsgroenten zoals champignon, witte en rode kool, prei en peen. Van champignon is vorig jaar bijna 28 miljoen kilo uitgevoerd, tegen bijna 40 miljoen kilo in 2005. De afzet van peen is gedecimeerd, van 7,5 miljoen kilo tot 1,8 miljoen ton.

De concurrentie vanuit met name Midden-Europa, maar ook vanuit Azië, is groot. De rol van het pond is volgens het productschap overtrokken. Tussen 2000 en 2009 daalde het pond steeds, maar steeg het uitgevoerde volume. Er zit volgens het productschap een dalende lijn in de uitvoer van vers fruit. Het grootste Nederlandse exportproduct is peer, waarvan in 2009 37 miljoen kilo is uitgevoerd, tegen 47 miljoen kilo vier jaar geleden.

Overigens neemt Nederland nog altijd meer dan een derde van de perenimport van het Verenigd Koninkrijk voor zijn rekening. De export van appels is over vier jaar ook licht gedaald, maar ten opzichte van 2008 met 40 procent gestegen tot 10 miljoen kilo.

Of registreer je om te kunnen reageren.