Home

Achtergrond

Brazilië laat strafmaatregelen varen in WTO-dispuut

Brazilië ziet af van strafmaatregelen die het wou nemen jegens de VS vanwege illegale katoensubsidies.

Daarmee lijkt de lont te zijn getrokken uit één van de meest explosieve handelsconflicten ooit.

De wereldhandelsorganisatie WTO veroordeelde de VS voor illegale subsidies die het verstrekte aan katoenboeren tussen 2005 en 2008. Brazilië bereidde daarop met toestemming van de WTO handelsbeperkende maatregelen die Amerikaanse bedrijven voor 829 miljoen dollar zouden hebben geschaad.

Brazilië wilde maatregelen nemen ook jegens andere Amerikaanse boeren, niet alleen katoenboeren, en importheffingen op lucratieve productgroepen als cosmetica en auto’s drastisch verhogen. De VS, dat jaarlijks circa 4 miljard dollar subsidie aan de katoensector verstrekt, vroeg en kreeg nog voor deze in gingen onderhandelingen aan.

De deal betekent dat de VS jaarlijks 147,3 miljoen dollar (115 miljoen euro) schadevergoeding betaalt aan Braziliaanse boeren. Daarnaast belooft de VS officieel subsidies in de toekomst geleidelijk op te schorten. Brazilië zegt er vanuit te gaan dat bij nieuwe landbouwwetgeving die voor 2012 gepland staat de subsidies goeddeels zijn verdwenen.

Of registreer je om te kunnen reageren.