Home

Achtergrond

Brazilianen steeds actiever op Amerikaanse vleesmarkt

Marfrig Alimentos neemt voor 1,3 miljard dollar rundvleesproducent Keystone Foods over.

Daarmee krijgt Marfrig controle over een belangrijk deel van de belevering van rundvlees aan fastfoodketen McDonald’s en Subway-broodjeszaken in een tiental landen waaronder de VS, Frankrijk en Australië.

De overname past in een trend, waarbij Braziliaanse bedrijven internationaliseren. De trend begon wellicht bij bierbrouwerij Ambev, dat in 2004 samenging met het Belgische Interbrew. Daarna waren de vleesconcerns aan zet. Rundvleesgigant JBS-Friboi trapte af door voor 1,4 miljard dollar het Amerikaanse Swift & Company te kopen.

Later haalde JBS-Friboi opnieuw de krantenkoppen door de grootste kippenslachter van de VS over te nemen: Pilgrim’s Pride. De voorlopers van Brasil Foods, Perdigao en Sadia, sloegen hun slag door een serie kleinere overnames. Marfrig, na JBS-Friboi de grootste Zuid-Amerikaanse rundvleesproducent, deed 38 overnames, waaronder de aankoop van een deel van Cargill’s varkens en kippenactiviteiten.

Braziliaanse firma’s zijn financieel vaak gezond en profiteren van een thuismarkt die steeds sterker wordt door een opkomende middenklasse. Opvallend is ook dat Braziliaanse banken goeddeels ongeschonden door de financiële crisis kwamen, en nu meer bereid lijken te zijn grote deals te financieren.

Daar komt bij dat de Braziliaanse munteenheid reais in waarde ten opzichte van de Amerikaanse dollar. In 2003 was een gemiddeld dollar nog meer dan 3,6 reais waard, nu staat de koers op een kleine 1,8 reais. Amerikaanse bedrijven zijn dus eenvoudigweg relatief goedkoper geworden voor de Brazilianen.

Het is opmerkelijk dat van de bedrijven in opkomende economieën juist de Brazilianen kiezen voor Amerika, meer dan de Chinezen, Indiërs of Russen. Volgens analisten heeft dit deels te maken met het positieve imago dat de Brazilianen wereldwijd genieten, dat deals politiek minder omstreden maakt. Chinese overnames van oliebedrijven liepen bijvoorbeeld meermalen mis door oppositie vanuit Washington. Hetzelfde overkwam een Russisch bedrijf bijna toen het online-dienstverlener ICQ overnam van AOL.

Of registreer je om te kunnen reageren.