Home

Achtergrond 12 reacties

Brandbrief boeren Flevoland over pacht

Boeren in Flevoland uiten in een brandbrief aan de commissie Van Hall ernstige zorgen over het pachtsysteem.

In de praktijk betalen boeren veel meer dan past bij het inkomen van het bedrijf, aldus Mark Geling, voorzitter van LTO Noord afdeling Flevoland. De commissie Van Hall is door de overheid ingesteld om knelpunten in de nieuwe pachtprijssystematiek te onderzoeken.

”In Flevoland betalen we nu 930 euro per hectare. Dat was voorheen 640 euro. Een boer houdt nu aan een hectare graan misschien 600 euro over, dus we leggen er 300 euro op toe. Dat is onhoudbaar. De prijs zou kunnen stijgen naar 1.100 tot 1.300 hectare, wat voor mijn eigen bedrijf bijvoorbeeld resulteert in 20.000 euro extra lasten.”

Waar vroeger het systeem vrijwel geheel gebaseerd was op de grondprijsontwikkeling, wordt nu jaarlijks de pacht vooral vastgesteld door te kijken naar de ontwikkeling van het inkomen van pachters in de laatste vijf jaar. Geling wil de referentieperiode verruimen naar 10 jaar.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  hans

  massaal de pacht opzegen en wel alle maal dan is er een probleem voor de overheid

 • no-profile-image

  sjeng

  Demeter in griend: ben maar blij dat ik niet jou verpachter ben, want je was ter plekke boer zonder pachtgrond. Zoals reeds eerder in een artikel in een vakblad geschreven (ik weet niet meer welk), kan de verpachter de pacht zonder meer opzeggen, wanneer de pachter zonder toestemming agrarisch natuurbeheer toepast, gezien het niet de activiteit is waarvoor het pachtcontract is opgemaakt.
  Logisch toch, wat jij hier schrijft wat je maar hoeft te doen, kan elke eikel, dus ook je verpachter, waarom zou hij zich dat geld dus niet zelf in de zak steken, dus verpachter van demeter: sla je slag nu kan het.
  Wat doe jij op dit boeren forum trouwens, daar hoor jij niet bij. Jij moet op het forum van natuurmonumenten je lot uit de loterij verkondigen.

 • no-profile-image

  LTO-Hater

  Je kunt 100 keer een echte boer zijn, Hans uit Friesland, maar zelfs in Flevoland heb je slechte grond waar je vrijwel niets mee kunt. Evengoed een flinke pachtverhoging! Over normen en waarden gesproken. Het is niet alles goud dat er blinkt.

 • no-profile-image

  Jan Bakker

  Dan huur ik het wel voor deze pachtprijzen.

 • no-profile-image

  Jaap

  De jacht op de grond is begonnen.
  Pachtwet is buiten werking gezet, boeren zijn uit elkaar gedreven met grote uitkoop sommen en een opgeblazen systeem van grondprijsstijging/-honger, gelijk een piramide spel. Slachtoffers zijn de horigen/pachters. Dit gaat zeker een generatie trauwe pachters de kop kosten.

 • no-profile-image

  Demeter

  Als je met zo'n pachtprijs niks kunt verdienen moet je snel stoppen. Ik krijg n.b. nog meer voor agrarisch natuurbeheer per ha. veel meer zelfs. Kan er nog wel wat ha. bij hebben voor zo'n prijs. Hoef alleen de gecombibeerde opgave maar even te doen laat het 1 keer door de loonwerker maaien en kassa. Of heb ik nou weer teveel gezegd.

 • no-profile-image

  realistische pachter

  Hans uit friesland weet niet waarover hij praat. Als je op deze wijze denkt te kunnen boeren als pachter zijnde ben je binnen de kortste keren terecht je pachtcontract kwijt, door dat je onderverpacht wat niet is toegestaan, dus de tulpies en aardappeltjes zul je toch echt zelf moeten telen Hans.Mijns inziens gaat het om het rendement van het geinvesteerde vermogen op de grond die de verpachter uitgeeft in pacht. Stel dat de pachter de grond 20 jaar geleden heeft aangekocht en deze heeft doorverkocht aan een beleggingsmaatschappij en zelf van deze grond pachter is geworden.De pachter kocht aan voor stel 37000 gulden en verkocht het door aan een beleggingsmaatschappij voor 25000 gulden(praktijkvoorbeeld) en word pachter.De pachter betaald dus niet alleen de pacht maar ook de rente over het door hem geinvesteerd vermogen , (37000-25000= rente over 12000 gulden)Het rendement van de verpachter moet berekend worden over het geinvesteerde vermogen wat hij er 20 jaar geleden voor heeft betaald, dus over 25000 gulden. Het rendement voor de verpachter zit in de waardestijging van de grond die vrijkomt op het moment dat hij de grond verkoopt. (Net als bij aandelen komt het rendement op het moment dat je ze verkoopt en niet tussentijds.) Het huidige pachtprijzensysteem is totaal ontspoort en op deze wijze is er voor een pachter geen enkele manier om vermogen op te bouwen.We zullen het dan nog maar niet hebben over de waarde van Quota, waarvan de verpachter in mijn ogen onterecht gedeeltelijk eigenaar wordt.

 • no-profile-image

  Hans

  Is 1000 euro veel dan???
  Als je dat met graanprijzen begint te vergelijken kun je beter naar het oostblok gaan te boeren.
  De grondprijs in de polder is minimaal 50.000. Als je het koopt moet je 2500 euro betalen. En dan wordt het even goed nooit van jezelf. Dus kun je beter pachten voor 1000. Verhuur je het een keer voor tulpies, een keer voor lelies, een keer voor aardappeltjes een keer uien. Wordt je ook nog rijk. Maar een echte boer kan voor 1000 euro door de jaren heen makkelijk boeren.

 • no-profile-image

  pieter

  1000 euro ha
  ik ben 34 jaar en heb een bedrijf van 63 ha eigendom en betaal bijna 1300 aan rente en ik hou nog een leuke boterham over pak de kansen die er zijn en wees flexibel in je bedrijfsvoering ik kan bv een trekker van75000 niet rendabel rekenen

 • no-profile-image

  Demeter

  Een ondernemer zoekt zijn kansen Sjeng. Als iemand meer kan verdienen met b.v. melken of mestvee vooral doen. Ik heb een deel van mijn melkqoutum verkocht en mijn schulden daarmee kunnen aflossen. Dat is een ondernemersbeslissing en maakt me niet meer of minder (natuur)boer. Het leeft wel een stuk makkelijker kan ik je vertellen. Overigens is het wel degelijk mogelijk tegen de wens van de pachter in land in de San/SNL te zetten als je maar een actief bedrijf blijft voeren.

 • no-profile-image

  Westbrabander

  Hans, dat zouden de verpachters en de overheid wel heel graag willen. Waarschijnlijk zijn er ook wel genoeg boeren die die pachtboerderijen erbij willen hebben.

 • no-profile-image

  watersnip

  Ik ben blij met de reactie van demeter. Eindelijk een tipje van de sluier van de subsidie molen. Gewoon op je luie kont veel geld verdienen. Maar dat mag je blijkbaar niet wereldkundig maken, gezien zijn eigen en andere reacties.

Laad alle reacties (8)

Of registreer je om te kunnen reageren.