Home

Achtergrond 554 x bekeken

Brandbrief boeren Flevoland over pacht

Boeren in Flevoland uiten in een brandbrief aan de commissie Van Hall ernstige zorgen over het pachtsysteem.

In de praktijk betalen boeren veel meer dan past bij het inkomen van het bedrijf, aldus Mark Geling, voorzitter van LTO Noord afdeling Flevoland.

De commissie Van Hall is door de overheid ingesteld om knelpunten in de nieuwe pachtprijssystematiek te onderzoeken. ”In Flevoland betalen we nu 930 euro per hectare. Dat was voorheen 640 euro. Een boer houdt nu aan een hectare graan misschien 600 euro over, dus we leggen er 300 euro op toe. Dat is onhoudbaar. De prijs zou kunnen stijgen naar 1.100 tot 1.300 hectare, wat voor mijn eigen bedrijf bijvoorbeeld resulteert in 20.000 euro extra lasten.”

Waar vroeger het systeem vrijwel geheel gebaseerd was op de grondprijsontwikkeling, wordt nu jaarlijks de pacht vooral vastgesteld door te kijken naar de ontwikkeling van het inkomen van pachters in de laatste vijf jaar. Geling wil de referentieperiode verruimen naar 10 jaar.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.