Home

Achtergrond 14 reacties

Boeren: maai van binnen naar buiten!

‘Maai van binnen naar buiten’; zo luid het advies van Josef Schröer die spreekt namens een regionale Duitse jagersbond. Volgens hem sterven in Duitsland jaarlijks miljoenen dieren de zogenoemde ‘maaidood’.

De oorzaak is de maaimethode die traditioneel vanaf de buitenkant naar het midden is. Juist in de buitenrondes (langs afrasteringen en sloten) zit het meeste wild, dat nu naar het midden wordt verjaagd door de brede en snelle machines. Eenmaal in het midden wacht deze dieren een pijnlijke dood. Het betreft voornamelijk hazen, konijnen, jonge herten en reeën. Volgens Schröer bewijzen meerdere experimenten dat bij maaien van binnen naar buiten 70 tot 80 procent van het wild uit het perceel wordt verjaagd en aan de ‘maaidood’ ontkomt.

Samenwerking

Jager Schröer werkt aan een landelijke campagne om boeren en loonwerkers bewust te maken van deze nieuwe maaimethode. Opmerkelijk is dat hij deze uitspraken doet op een persbijeenkomst van machinefabrikant Krone. Volgens Krone is het een kwestie van (weinig) tijd tot de politiek machinefabrikanten zal dwingen om met oplossingen te komen om de dierensterfte bij bewerkingen te voorkomen.Sterker nog, wildbeschermers en jagersbonden zoeken nu al de samenwerking met fabrikanten op om samen stappen te zetten. Eén van de eerste resultaten is een herhalend symbool in de boordcomputers van de grote zelfrijdende Krone Big M maaiers om chauffeurs eraan te herinneren om telkens van binnen naar buiten te maaien.

Eerder al was fabrikant Claas betrokken bij een project om systemen te ontwikkelen die wild kunnen signaleren en verjagen door een complex samenspel van sensoren, scanners en geluiden. Dit kostbare project heeft nog niet opgeleverd wat werd gehoopt.

Gps kan uitkomst bieden

Tot die tijd blijft daarom het advies om van binnen naar buiten te maaien. Van alle experimenten die gedaan zijn, heeft dit veruit het grootste effect. Iedereen kan er (per direct) mee beginnen en het gaat niet of nauwelijks ten koste van de maaicapaciteit, volgens jager Schröer. Iemand die een beetje recht kan rijden kan zo in het midden beginnen. Wellicht dat gps-stuurhulpen hier de komende jaren een forse bijdrage aan gaan leveren.

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  huub

  Ik zeg; Subsidie op GPS systemen..?

 • no-profile-image

  Jan Zonderland

  Het is inderdaad vanuit oogpunt dieren te sparen beter om van binnenuit te maaien.
  Maar dan wordt er weer zo ondoordacht geroepen dat ons aller GPS wel weer de oplossing zal zijn om recht middendoor een perceel te rijden. Welnu, je zult eerst een A-B lijn uit moeten zetten voordat een gps je de weg wijst. Je moet dus eerst een keer naar de andere kant. Tenzij je alle percelen opgeslagen hebt in de unit en die gegevens kunt gebruiken.
  Nee, GPS is niet de oplossing van alle problemen. Waar is het oude vakmanschap gebleven. Loop even naar de andere kant, pas even uit waar het midden is, zet een stok en rijdt er vervolgens mooi recht op af. Zo hoort dat.

 • no-profile-image

  tractor boerke

  heb je een goeie conditie? die krijg je anders vast wel

 • no-profile-image

  Han

  Zonderland. Ik ben het met je eens alle excuses om het niet te doen zijn lakse dood doeners. Wil de boer niet lopen (conditie afwezig) kan hij altijd nog 1 x rondmaaien en de afstand bepalen met de GPS en dan het midden uitzetten. Probleem opgelost lijkt me of ben ik te optimistisch?? Er zijn altijd wel slappe tijden waarin men zijn percelen kan uitzetten!! Met goede wil kan er veel gebeuren!!!

 • no-profile-image

  Maarten

  Het zou een goed idee zijn met GPS. Alleen ontkom je er niet aan dat je altijd zal moeten beginnen aan de buitenkant met GPS. Door dat de sateliten altijd bewegen ligt je perceel nog wel eens op een andere plek. Dat wil zeggen dat je Gps aangeeft dat jou perceel bijv een halve meter verder ligt. Dus een AB lijn zal je altijd nodig hebben. Voordeel wel van GPS is dat je altijd werkgangen kan overslaan dus maakt het in principe niet uit of je vanuit het midden begint je kan dus bijv ook van links naar rechts werken.

 • no-profile-image

  natuurboer

  Uit het midden beginnen te maaien is theoretisch de beste methode om wild tijdens het maaien te sparen. Nu de praktijk. Hoe open je een te maaien perceel. Je zult toch eerst de wendakkeras moeten maaien eer je verder gaat. Je opent niet uit het midden om eerst het gras op de wendakkers plat te rijden en dan pas te maaien. Om uit het midden te beginnen zul je dan eerst de wendakkers moeten maaien. Met een rechte scheiding van percelen naast de wendakker is dat met gps wel te doen. Maar met een kronkelende sloot als afscheiding wordt dat een probleem. Om niet teveel gras plat te rijden alvorens te maaien, zal bij het "uit het midden beginnen te maaien" veel simpeler klinken dan het in de praktijk toepasbaart zal zijn. (Het is alleen de huidige maaibreedte en maaisnelheid die wild bedreigend is.)

 • no-profile-image

  koetje

  Als er veel wild of weidevogels op een perceel zitten kun je het best van buiten naar binnen maaien en in het midden een flinke strook gras(vluchtheuvel) laten staan.
  Hier ga je echt niet failliet van,en het jonge grut kan schuilen.Wanneer je alles van binnen naar buiten kaal maait is de kans zeer groot dat de vliegende predatoren toeslaan.

 • no-profile-image

  veehouder

  Deze methode lijkt me wel makkelijk vooral de dag na de kermis, maar moeten we nou allemaal een gps aanschaffen beetje te duur he.

 • no-profile-image

  veehouder

  ze hebben toch speciaal die natuurgebieden aangelegd voor die konijntjes . dus als die konijntjes maar bij de boer in zn grasland blijven zitten zijn de natuurgebieden gewoon overbodig

 • no-profile-image

  aardbolbewerker

  platmaaien die handel !!!!!..................................................................................................................................................van binnen naar buiten :) Moet je alleen wel even een rib uit je lijf trekken voor gps en ook even voor het abbonement betalen om tot 1cm precies gps signaal te hebben, ben je ook gelijk van het probleem af dat je perceel iedere keer een metertje of wat verschillend op de "gps-kaart" ligt

 • no-profile-image

  ook aardbolbewoner

  Jij bent lekker bezig met zulke uitspraken. platmaaien die handel... Zo help je ons imago een stuk beter te worden! Je lijkt eigenlijk net op Thieme, die schreeuwt ook van alles maar een oplossing ho maar.

 • no-profile-image

  mark

  Waarom eerst een lijn uitzetten....? Dat heb je toch al jaren eerder gedaan voor bv kunstmeststrooien. (een wit plastic paaltje in de prikkeldraad op de kopakker). Handig als je gaat doorsteken met grasmaaien....."PLATMAAIEN DIE HANDEL" STOMMERIK !!! Ooit gehoord van botulisme???

 • no-profile-image

  konijn

  Gemakkelijk als je dus een frontmaaier hebt rijd je niks plat. Daarna de achtermaaier erbij of de triplemaaier en hop hop gas erop. Geen gps want met kunstmest strooien heb je toch ook paaltjes met vlaggetjes. of hebben ze dat alleen bij ons in de buurt?kopakker is dan nog het enige waarover gediscuseerd kan worden, maar in principe met frontmaaier kan je snel keren en weer terug van waarvan je kwam.

 • no-profile-image

  Sjoerd

  @Huub: Er zijn al prachtige GPS systemen vanaf € 1.500,- Inclusief kleurenscherm en USB aansluiting. Werkt super!

Laad alle reacties (10)

Of registreer je om te kunnen reageren.