Home

Achtergrond 8 reacties

'Boeren hebben nog weinig last van droogte'

De boeren hebben nog niet veel last van de droogte die al een tijdje aanhoudt.

"Door de bank genomen vallen de problemen tot nu toe mee'', zei dinsdag een woordvoerder van land- en tuinbouworganisatie LTO Nederland.

De gevolgen zijn nog te overzien, omdat het in het voorjaar af en toe flink heeft geregend. Toch zijn veel boeren nu wel al met beregenen begonnen. Volgens hem loopt de groei wel enige achterstand op en wordt het sowieso een laat seizoen omdat het ook een koud voorjaar is geweest.

De problemen voor boeren en tuinders met droogte hangen nauw samen met onder meer grondsoort, ligging en de beschikbaarheid van (zoet) water om gewassen en grasland te beregenen. Tot nu toe zijn er slechts twee waterschappen (Peel en Maasvallei en De Dommel ) die een verbod hebben doorgevoerd voor het waterverbruik uit beken en rivieren. Voor het waterschap De Dommel geldt het verbod voor het zuidelijk gedeelte.

Een langdurige droogteperiode kan een optimale gewasopbrengst in de weg staan, maar kan ook het prijsniveau gunstig beïnvloeden. Door de combinatie van het koude voorjaar en de huidige droogte stevent de akkerbouw af op een lagere oogst dan de afgelopen jaren.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  jonge

  @harmen.....waarschijnlijk zelf geen boer zo te zien....droogt voor iedereen slecht zowel voor het land als voor het vee....wat is de LTO toch een drietorganisatie aan het worden...zelfs de triticale en de gerst is hier op het zand aan het verdrogen...maar volgens LTO is er weer eens niks aan de hand...verwacht hier in het oosten zo een beregeningsverbod want het grondwater staat errug laag

 • no-profile-image

  exact

  Je hebt gelijk aardappelteler. Ik weet echt niet of er wel een noemenswaardige opbrengst in de grond komt bij aardappels en uien als het zo droog blijft. Grote gebieden - ook in NL- hebben helemaal geen mogelijkheid om te beregenen. Er is al veel droogteschade en blijft de droogte nog een aantal weken aanhouden, dan is deze CATASTROFAAL voor de gewassen. Aan het woord catastrofaal lieg ik dan volgens mij geen letter. Gelukkig weten de mensen die het kunnen weten het beter: we hebben er nog niet veel last van. Tsjonge. Je zou er breed voor verzekerd willen zijn, om er vervolgens achter te komen dat maar 25% schade wordt uitgekeerd (nog een gevalletje LTO, misschien toch maar even Apeldoorn bellen).

 • no-profile-image

  harmen

  Hoop dat het nog lang droog blijft. Beter voor boeren. Het is overigens nog nooit zo droog geweest of er komt wel weer 'es een bui. Wie bang is voor te weinig maïs; nu je quotum verleasen.

 • no-profile-image

  Sjoerd Spiekker

  Zag hier gister anders de maïs wel verdrogen. De maïs is ook te kort. (Zand met en op leem!) Tijd voor regen!

 • no-profile-image

  Waterland

  Hier regent het nu......13.10 uur

 • no-profile-image

  aardappelteler

  het is werkelijk te zot voor woorden wat voor achterlijke berichgevingen er tegenwoordig op dit forum te lezen zijn. Zijn ze bij LTO helemaat gek geworden?? Het begint al op 2006 te lijken met de droogte!! Toch is er volgens LTO niets aan de hand?? kom eens beneden de rivieren kijken zou ik zeggen. Een ding is zeker met deze droogte, de prijzen gaan stijgen!!! Alleen zou ik dat graag onderbouwd zien met berichtgeving van DESKUNDIGEN uit de sector, daar valt LTO duidelijk niet onder!! Dit slaat werkelijk nergens op.

 • no-profile-image

  exact

  Symboliseert het aantal puntjes het aantal druppels, waterland?

 • no-profile-image

  wiete

  je snapt het niet exact, die lto er krijgt zn loon wel met 36 uurtjes, hij moet toch wat schrijven. "specialisten " hebben immers geen aansprakelijkheid, maar rekenenen wel dik uurtarief, en liggen om half 4 op het strand, terwijl jij nog 4 uur moet werken. we zitten in de verkeerde situatie, en had ik maar naar m n vader geluisterd die altijd zei dat handelen of doorleren beter was dan werken.

Laad alle reacties (4)

Of registreer je om te kunnen reageren.