Home

Achtergrond 218 x bekeken 6 reacties

Boeren-Madoff voor 10 jaar de gevangenis in

Een graanhandelaar uit de Amerikaanse staat Missouri gaat voor 10 jaar de gevangenis in voor het oplichten van 180 boeren.

De schade die is toegebracht bedraagt 27 miljoen dollar, waarmee het volgens de rechter één van de grootste graanfraudes in de VS ooit bedraagt.

De schuldige, Cathy Gieseker (45), draagt in de Amerikaanse media al de bijnaam "Madoff of the Midwest", naar Bernard Madoff, de grootste fraudeur ooit en de agrarische regio waar ze opereerde. Gieseker verhandelde sinds 2002 graan.

Ze vertelde boeren dat ze contracten had met agriconcern Archer Daniels Midland (ADM), en beloofde 50 tot 100 procent hogere prijzen dan op de markt gebruikelijk. ADM kent Gieseker echter niet.

Gieseker verkocht het graan op de spotmarkt en betaalde sommige boeren hogere prijzen uit met geld dat binnenkwam door het aantrekken van nieuwe graanleveranciers. Het was in feite een piramidespel met graan. Van de 180 boeren gingen er 7 voor meer dan 500.000 dollar de boot in, en 43 voor circa 200.000 dollar.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Bert

  Ja maar Piet is het dan onze-jouw schuld dat we niemand meer vertrouwen?We hebben toch hun het eerst laten zien dat we vertrouwen hebben in een ander in een vreemd land!Daarna is de zet aan jouw en vele andere als jouw.En terecht kan niet anders.
  Groeten

 • no-profile-image

  Piet Slingerland

  Het is waar Bert en Willem, wij hebben vertrouwen gegeven andere hebben het misbruikt!!!... Alleen daardoor zijn wij wantrouwig geworden. Lenin de eerste communist die de theorie-en van Marx en Engels in de praktijk omzette, heeft aan de laatste fase van zijn leven gezegd; ''Vertrouwen is goed, maar controle is beter'', had ik daar maar meer aan gedacht!!!... Daar blijven wij niet bij stilstaan natuurlijk !!!... ''Want gedane zaken nemen geen keer'', groeten.

 • no-profile-image

  Bert

  Klopt Willem Polen.Maar ook jij weet wat ze dan zeggen.O vertrouw je ons niet.Wij Polen hier dan Kazakhen betalen altijd en houden ons aan ons woord.En wat doe je dan in het begin.Juist wat jij ook deedt maar nooit meer.Hier nog vaak van vertrouw je ons niet.Ja wel maar 20 jaar met jullie heeft me ook les geleerd.Betaal maar als mijn spul niet goed is krijg je je geld terug.Dus ik kan jouw nu zeggen O vertrouw je me niet?Meteen beledigd he.Volhouden is echt het enigste hoe ze je ook vernederen.Maar andere zeggen o.k zie maar waar je het kwijt word.en waar moet kleine boer dan heen? klopt ook.er is geen andere weg vaak voor kleine boer.
  Groeten

 • no-profile-image

  Piet Slingerland

  ''Veel beloven en weinig geven'', zo gaat dat, heb ik ook meegemaakt. Als je dan op dat moment zo leeg als een gieter bent, heb je een groot probleem!!!... Ik had dat met een melkfabriek (in Polen), ruim 20.000,-Euro heeft mij dat gekost. Aldoende leert men zeggen wij dan. Maar het is toch erg, dat je op het laatst niemand meer vertrouwt. Groeten aan Bert en Willem.

 • no-profile-image

  Bert

  Zo zit er hier ook een.Alleen betaalde die helemaal niet aan de boer en 2000 ton graan weg en heeft gisteren zijn zaak maar in de fik gestoken om zo te verdoeselen dat er eigenlijk niks meer was.Boeren geen cent.Nu is ie bij de criminale politie in cel.maar ja geld is veilig weg.hij zal wel vrienden hebben en komt er zo weer uit.en kan er op los leven.
  Groeten

 • no-profile-image

  willem

  Vooruitbetalen of betalen op de weegbrug blijt toch nog het zekerst. Maar door schade en schande wordt je wijs, want ik heb jaren geleden ook wel eens twee vrachten afgeleverd die nooit betaald geweest zijn.

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.