Home

Achtergrond 266 x bekeken 2 reacties

Boer verdient ruimte bij aanpak probleem

Zadel veehouders niet op met ongenuanceerde pleidooien en doe wat aan de starheid van regelgeving, aldus de SGP.

Ruim honderd hoogleraren hebben een manifest gelanceerd waarin zij de intensieve veehouderij 'georganiseerde onverantwoordelijkheid' noemen en pleiten voor een duurzame veehouderij. De hoogleraren beroepen zich op 'hun gezamenlijke deskundigheid'. Maar, wat weet bijvoorbeeld een hoogleraar Keltische taal en cultuur van de veehouderij?

De SGP vindt dat het manifest geen recht doet aan de huidige veehouderijpraktijk. Het gaat voorbij aan het feit dat Nederland geen eiland is. Ook worden de negatieve consequenties die juist de extensieve veehouderij kan hebben voor milieu (emissie ammoniak en fijnstof) en verspreiding van dierziekten genegeerd. Het steekt de SGP met name dat de hoogleraren niet ingaan op de constructieve opstelling van de veehouderij. Enkele werkbezoeken versterkten dat gevoel.

Neem de pluimveehouder die een Rondeel-stal heeft gebouwd. De ondernemer geeft zijn leghennen meer ruimte en krijgt daarvoor een hogere prijs van Albert Heijn. Deze stal zou bijna buiten de Brabantse bouwblokbegrenzing, zoals voorgesteld in verkiezingsprogramma’s van bijvoorbeeld ChristenUnie en GroenLinks, vallen. Dat laat zien dat een verbod op 'megastallen' kortzichtig is.

Wij hoorden ook van een antibiotica-vrij concept met kuikenbroederij en vleeskuikens op één erf en een uit meerdere plateaus bestaande stal. Dit stalsysteem is nu naar Rusland geëxporteerd, omdat de Nederlandse regelgeving het niet (er)kent. Is het niet effectiever om de starheid van eigen regelgeving te benoemen en aan te pakken dan een hetze te voeren tegen het antibioticagebruik?

Wij hebben ook een melkveehouder bezocht die experimenteerde met mestverwerking. De droge fractie wordt al als korrel met een hoge concentratie fosfaat geëxporteerd naar China. Het gewenste hergebruik van fosfaat is hier al begonnen. Nu de erkenning van de dunne fractie als kunstmestvervanger nog.

De inzet van de SGP is helder: geef boeren de ruimte om gesignaleerde problemen aan te pakken. Zadel hen niet op met ongenuanceerde pleidooien, en ook niet met Natura 2000, en papierwerk. Beter een gefrustreerde hoogleraar dan een gefrustreerde boer. Op het boerenerf moet het immers gebeuren.

Elbert Dijkgraaf is kandidaat-Kamerlid voor de SGP en Hans Maljaars is fractiemedewerker van de SGP

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  koeboer ,is geen mest

  Als je melkveehouder bent in nederland en je kunt mest produceren en verwerken en verschepen naar China;wat voor nuttig dier is dei koe dan toch niet?
  Het was toch begonnen om de melk en vlees. en doordat de strond hier zo hoog belast wordt dat het lonend is geworden om deze naar china te brengen wil nog geenszins zeggen dat de melkveehouderij hier duurzaam/er van wordt.

 • no-profile-image

  Kritische Lezer

  Ik vind het ook een zwak verhaal. Door de fouten in de mestwet hebben intensieven (veelal) een saldo. Akkerbouwers en extensieven komen die mest tekort. Wat nou China??

Of registreer je om te kunnen reageren.