Home

Achtergrond 349 x bekeken

Bijna één op vijf vruchten Zuid-Afrika naar Nederland

Nederland is de grootste afnemer van Zuid-Afrikaans fruit.

Met 470 miljoen kilo is bijna één op de vijf uitgevoerde vruchten bestemd voor Nederland. Zuid-Afrika voerde in 2009 namelijk 2,6 miljard kilo fruit uit. Daarvan gaat 1,1 miljard kilo naar landen in de Europese Unie. Na Nederland is het Verenigd Koninkrijk de belangrijkste afnemer van fruit uit Zuid-Afrika.

Het meest geëxporteerde verse fruit was in 2009: sinaasappel (950 mln kg), appel (340 mln kg), grapefruit (300 mln kg), druif (270 mln kg) en citroen (250 mln kg). Het Productschap Tuinbouw brengt de cijfers uit naar aanleiding van het wereldkampioenschap voetbal. Nederland heeft bilaterale handelsovereenkomsten met Zuid-Afrika, waardoor de handel onder gunstiger invoertarieven plaatsvindt.

Landen buiten de EU waarnaar Zuid-Afrika in 2009 het meeste vers fruit exporteerde zijn: de Ver. Arabische Emiraten (260 mln kg), Rusland (166 mln kg) en Saoedi Arabië (113 mln kg).

Zuid-Afrika stond in 2008 op de 9e plaats van de wereldranglijst van vers fruit exporterende landen met een hoeveelheid van 2,5 miljard kilo en een waarde van 1,5 miljard US dollar.

Of registreer je om te kunnen reageren.