Home

Achtergrond 292 x bekeken

Bieten en uien houden bedrijfsinkomen op peil

Het gemiddelde inkomen uit het akkerbouwbedrijf is vorig jaar gestegen naar 47.000 euro.

Dat is 5.000 euro meer dan in 2008. De besparingen liepen vorig jaar op naar 10.000 euro.

Uit het Landbouw Economisch Bericht (LEB) van landbouweconomisch instituut LEI blijkt dat op de akkerbouwbedrijven die voornamelijk zetmeelaardappelen telen, het inkomen met 3.000 euro is gedaald naar 50.000 euro.

Het LEI constateert in het LEB dat de productie per hectare in 2009 hoger was dan in 2008. "Dit had lagere prijzen tot gevolg van de meeste producten, uien uitgezonderd."

Toch stijgt het gemiddelde inkomen in de akkerbouwsector. Het LEI schrijft dat toe aan de ongekend hoge kilogramopbrengst bij pootaardappelen. "Ook de kwaliteit was goed. Per hectare brengen de pootaardappelen in euro’s zodoende ongeveer evenveel op als in 2008."

Bij de suikerbieten constateert het LEI opnieuw een stijging van de suikerproductie per hectare. "De prijs van suikerbieten bleef beter op peil dan op grond van de in 2006 genomen EU-besluiten kon worden verwacht. Het hoge suikerpercentage in combinatie met een hoge wereldmarktprijs van suiker speelt hierbij een rol."

De uienprijzen zijn omhoog geschoten, stelt het LEI. "In combinatie met de goede productie is dit een goed jaar voor uientelers." De prijs voor zetmeelaardappelen ligt onder het niveau van voorgaand oogstjaar. "Mede hierdoor ligt het inkomen voor de zetmeelaardappelbedrijven in 2009 naar verwachting lager dan het jaar ervoor. Maar het ligt wel boven het niveau van het gemiddelde akkerbouwbedrijf."

Of registreer je om te kunnen reageren.