Home

Achtergrond 172 x bekeken

Bezuinigingen zetten druk op euro

De Nederlandse economie raakt steeds verder verwijderd van duurzaam herstel, aldus het economisch bureau van ING.

De Amsterdamse bank wijst op de nieuwe ramingen van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Die stelde deze maand de verwachting voor economische groei in het eerste kwartaal bij van 0,2 naar 0,3 procent.

De samenstelling van de groei is echter ingrijpend herzien. De groeibijdrage van de particuliere consumptie (lees: duurzaam herstel) is meer dan gehalveerd. De groei die overblijft is volgens analist Dimitry Fleming vrijwel beperkt tot tijdelijke factoren, zoals een hoger gasverbruik door koud weer.

De analyse wordt door Royal Bank of Scotland (RBS) breder getrokken: feitelijk kan Europa nog niet zonder stimuleringsmaatregelen. De rente moet dus door de Europese Centrale Bank (ECB) laag gehouden worden, bezuinigingen voorzichtig worden ingevoerd, en investeren in staatsobligaties van landen met financiële problemen blijft noodzakelijk. Hoe lang dit gebeurt is onduidelijk. ECB-voorzitter Jean-Claude Trichet noemt het aankopen van schuldpapier tijdelijk, terwijl zijn gedoodverfde opvolger van de Duitse centrale bank, Axel Weber, tegen het opkopen is.

De druk op de euro houdt dus aan. RBS denkt dat de euro ten opzichte van de Amerikaanse dollar nog 20 procent kan verliezen. Zakenbank Morgan Stanley ziet de euro in de komende 1,5 jaar van een waarde van 0,82 Britse pond naar 0,77 zakken.

De euro heeft nu ten opzichte van de belangrijkste munteenheden bijna 20 procent verloren ten opzichte van haar top op 25 november. Voor de export is dit voordelig, maar de Europese Commissie streeft op termijn nog steeds naar een sterke euro.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.