Home

Achtergrond 288 x bekeken

Beweeglijkheid troef op beurzen wereldwijd

De periferie van Europa blijft voor beleggers in het middelpunt van de aandacht staan.

Nadat de financiële perikelen in Griekenland voor grote onrust zorgden, is het nu Hongarije dat gebukt lijkt te gaan onder een groot overheidstekort. De beurzen kregen daardoor een flinke tik. Het sentiment van beleggers wisselt sterk. Ze reageren meer dan ooit op elk klein bericht over de economie.

Het gevolg is dat op weekbasis de koersen van de meeste bedrijven op de AGD-index niet drastisch zijn gewijzigd. Uitzondering in positieve zin is Danisco. Financieel dienstverleners UBS en Cheuvraux hebben het advies aan aandeelhouders dinsdag gewijzigd van 'verkopen' naar 'neutraal'.

Danisco, ’s werelds grootste producent van voedingsingrediënten, profiteert van een aantrekkende vraag in Azië. De toenemende vraag hangt samen met de aantrekkende export vanuit China naar de VS en Europa. De bank RBS handhaaft het advies te verkopen. Het aandeel staat op 400 Deense kronen, meer dan 50 procent meer dan het koersdoel.

De koersen van machinebouwers zijn illustratief voor de beweeglijkheid van markten. De ene week zijn ze de grote winnaar, de andere de grote verliezer. Probleem is volgens dat de signalen vaak totaal tegenovergesteld zijn. Case New Holland, John Deere en Agco (Fendt, Massey Ferguson, Valtra) leverden eind vorige week fors in vanwege nieuws dat investeerders nauwelijks geloven in een Griekenland dat schulden terug kan betalen.

De Duitse brancheorganisatie voor machinebouwers, de VDMA, ziet de normaal koopkrachtige Europese markt dit jaar 8 procent in omzet dalen. De koersen zijn sinds dinsdag weer gestegen, nu de vraag naar bouwgereedschappen na vijf jaar terugloop weer aantrekt, de Braziliaanse overheid voordelige kredieten verstrekt en concurrent Titan Machinery goede cijfers publiceert.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.