Home

Achtergrond 288 x bekeken 1 reactie

'Betere kwaliteitsbewaking diervoerindustrie'

De Nederlandse pluimveesector wil een verbetering van de kwaliteitsbewaking bij de diervoederindustrie.

Aanleiding voor deze kwaliteitsverbetering is de vondst van Nederlandse eieren in Duitsland met een te hoog dioxinegehalte. De pluimveesector heeft twijfels over de goede werking van het Early Warning-systeem Diervoeder. Dat bleek vanochtend op de bestuursvergadering van het Productschap Pluimvee en Eieren.

De Voedsel en Waren Autoriteit wist volgens de PPE-bestuurlsleden in ieder geval op 20 april van dit jaar dat er een partij met dioxine vervuilde mais verwerkt was in voer voor biologische leghennen in Nederland. Ook uit Duitsland kwamen rond die datum berichten, waarbij gewezen werd op een mogelijke herkomst uit Nederland. Op 6 mei van dit jaar kwam er een Early Warning-Systeem-melding over de vondst van dioxine in de partij mais. "Dat is veel te laat om nog slagvaardig en pro-actief te kunnen optreden", stelt het PPE-bestuur.

PPE-bestuurslid Jan Odink stelt dat de Nederlandse mengvoerindustrie geen onderdeel wil zijn van een kwaliteitssysteem. "Daar is een vervelende situatie. De concurrentiepositie van de Nederlandse pluimveesector is sterker als we samen zouden werken met Nederlandse mengvoerbedrijven. We moeten op korte termijn een gesprek voeren met vertegenwoordigers van die bedrijven om tot een oplossing van het probleem te komen", zegt hij.

Administrator

Eén reactie

  • no-profile-image

    Veehouder

    Dit is de juiste weg die Jan Odink aan geeft. Gezamelijk dit probleem aanpakken, anders is het voor de boeren onverantwoord om het bedrijf nog door te zetten. Want zeker als gezinsbedrijf kun je dit risico niet dragen. Werk samen aan een echte oplossing anders kan de hele sector er aaan gaan!

Of registreer je om te kunnen reageren.