Home

Achtergrond

'Besmetting zaad in Duitsland vals alarm'

De melding dat conventioneel maiszaad in enkele Duitse deelstaten is vervuild met transgeen zaad, is vals alarm.

Dat blijkt uit laboratoriumonderzoek dat is uitgevoerd door Eurofins in opdracht van zaadbedrijf Pioneer.

De Duitse deelstaat Nedersaksen meldde eerder dit jaar op basis van tests op locatie dat er sprake zou zijn van vervuiling van mais met transgeen zaad.

Het zaadbedrijf heeft het zaad vermeerderd in Hongarije. Pioneer stelt dat het totale areaal dat in Duitsland met het betwiste zaad is ingezaaid niet meer bedraagt dan 2.000 hectare. Greenpeace Duitsland stelde dat het ging om 3.000 hectare.

Volgens Pioneer is de opschudding ontstaan doordat bij de eerste tests gebruik is gemaakt van een analyse met grote foutmarges, die niet geschikt zijn om specifieke transgene maissoorten te onderscheiden en te ontdekken. Bij de tests die zijn uitgevoerd door Pioneer is specifiek gezocht naar de kenmerken van genetisch veranderde maissoorten. Die sporen werden niet gevonden.

Of registreer je om te kunnen reageren.