Home

Achtergrond 672 x bekeken

'Beslissing beregenen meestal te laat'

Het is van belang om het vochtgehalte in de grond goed in de gaten te houden. Dat zegt Gerard Buizer, account manager bij uienzaadbedrijf De Groot en Slot.

"We krijgen door de trage ontwikkeling in het voorjaar minder loof dan normaal. Zo zijn er percelen waar je dwars over het land nog grond ziet. Dat is abnormaal. Het is zaak om de beworteling op gang te houden en gezond loof te behouden met een goede vochtvoorziening."
Hiervoor moeten dit seizoen alle zeilen worden bijgezet, denkt Buizer. "Stel dat we een hete zomer krijgen. Dan komen er bijna geen nieuwe bladeren bij. Mineralisatie is in een warme zomer heviger is. Het transport hiervan moeten we op gang houden met voldoende vocht. De wortels kunnen de vrijgekomen mineralen dan voldoende opnemen."

De bolinductie komt nu op gang bij de uien. "Bij een hoge lichtintensiteit groeit er snel een bolletje, terwijl het loof nog niet echt is ontwikkeld." Buizer verwacht dat het hierdoor moeilijk wordt om een zevende blad aan de plant te krijgen. "Bij een aantal percelen zal het zelfs stoppen bij vijf bladeren. Het loof blijft kort. Dat betekent een marginale oogst."

De groei van uien is laat op gang gekomen. "Ik kan me niet herinneren dat we zo lang een noorderwind hebben gehad. Dit leidde tot schraal en koud weer. Hier en daar heeft de onkruidbestrijding de groei ook geremd." Buizer adviseert om met de schop het perceel in de gaan om te onderzoeken hoe het vochtgehalte tot 10 centimeter diepte is. "Als je kunt en wilt beregenen, begin daar dan zo snel mogelijk mee als blijkt dat de grond niet meer kneedbaar is. Er moeten niet te grote hoeveelheden in één keer worden gegeven, om structuurbederf en bacterie-infecties te voorkomen. Het blijft altijd een afweging wat je ermee kunt verdienen, maar meestal wordt er te laat beslist om te beregenen."

Of registreer je om te kunnen reageren.