Home

Achtergrond

België implementeert Vleeskuikenbesluit

België heeft vanaf vandaag minimumregels voor het welzijn van vleeskuikens, het zogenoemde Vleeskuikenbesluit.

Daardoor mogen Belgische vleeskuikenhouders zonder extra maatregelen voortaan niet meer dan 33 kilo vleeskuikens per vierkante meter houden. Dat maakt de Belgische Federale Overheidsdienst Volksgezondheid bekend.

De gemiddelde bezetting in Belgische vleeskuikenstallen was tot nu toe 45 kilo per vierkante meter. Als een vleeskuikenhouder aan bepaalde criteria voldoet, kan hij de bezetting in zijn stal verhogen naar 39 kilo per vierkante meter. Dan moet hij beschikken over een ventilatiesysteem, waarmee hij de temperatuur, luchtvochtigheid en de uitstoot van ammoniak en kooldioxide binnen strikte grenzen kan houden. Gebruikt hij een gids van goede praktijken en blijft zijn uitval laag, dan mag hij 42 kilo kuikens per vierkante meter houden.

Nederland implementeert zijn Vleeskuikenbesluit niet voor het eind van het zomerreces van de Tweede Kamer op 7 september van dit jaar. Tot die tijd mogen Nederlandse vleeskuikenhouders hun dieren dus op de gangbare wijze houden

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.