Home

Achtergrond

Beleggen in grond neemt toe

Landbouwgrond kan in veertig jaar de grootste belegging worden ter wereld.

Binnen tien jaar vormt landbouwgrond 15 tot 20 procent van de totale waarde aan beleggingen wereldwijd. Nu is dat 7 tot 10 procent.

Dat schrijft het bureau Hardman & Co, dat zich heeft gespecialiseerd in onderzoek van beleggingsmarkten. Het Britse bureau heeft een studie gemaakt van de waarde van beleggingen in landbouwgrond. Volgens het bureau telt de wereld nu 1,5 miljard hectare grond dat geschikt is voor landbouw. De waarde daarvan wordt geschat op 5.000 miljard dollar.

Het bureau verwacht dat de waarde van landbouwgrond snel gaat stijgen. "De wereldbevolking groeit met 3 miljard mensen naar 9 miljard in 2050. De behoefte aan voedsel neemt toe. De vleesconsumptie stijgt met 23 procent in tien jaar. Er is meer akkerland nodig om al dat veevoer te verbouwen. En door de groeiende bevolking wordt meer landbouwgrond omgezet in bewoond gebied", schrijft analist Doug Hawkins van Hardman & Co in het rapport.

Volgens Hawkins zijn de prijzen van landbouwgrond in de VS en in het Verenigd Koninkrijk in tien jaar tijd verdubbeld. "De waarde van aandelen zijn in die periode met 10 tot 20 procent gedaald. Het is heel goed mogelijk dat de beleggingen in landbouwgrond in 2050 meer waard zijn dan alle andere beleggingen bij elkaar. Wij verwachten een nieuwe goldrush, maar dan op landbouwgrond."

Hawkins stelt dat beleggers ook steeds meer geld gaan investeren in bedrijven die actief zijn in de voedselproductie. "Want de voedselproductie moet omhoog om alle mensen te kunnen voeden."

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.