Home

Achtergrond

Bedreigde wetenschappers werken in Nederland

Vier wetenschappers die in eigen land worden bedreigd met vervolging, hebben het afgelopen halfjaar tijdelijk onderdak gevonden aan Nederlandse universiteiten.

De vijfde is in aantocht. Dat heeft de stichting voor vluchteling-studenten UAF vrijdag bekendgemaakt.

Twee Iraanse wetenschappers werken tot het einde van dit jaar aan de Universiteit van Amsterdam. Een eveneens Iraanse geleerde in de vrouwenrechten heeft voor dezelfde periode een tijdelijke werkplek gevonden aan de Rijksuniversiteit Groningen. De Universiteit van Tilburg huisvest tot juli volgend jaar een wetenschapper ontwikkelingssamenwerking uit Bhutan.

Zondag arriveert de vijfde buitenlandse wetenschapper die in Nederland zijn werkzaamheden op een veilige plek kan voortzetten. Het betreft een onderzoeker in de biotechnologie uit Irak. Hij gaat tot juli volgend jaar aan de slag bij de TU Delft.

"Met deze universitaire werkplekken slaan we drie vliegen in één klap'', zegt UAF-directeur Kees Bleichrodt. "Bedreigde wetenschappers krijgen bescherming tegen de schending van hun mensenrechten. Verder kunnen zij een waardevolle bijdrage leveren aan onderzoek van Nederlandse universiteiten. Deze universiteiten laten daarmee zien dat zij werk maken van het bevorderen van de academische vrijheid in de wereld.''

Doel van het project, waarbij UAF samenwerkt met tien Nederlandse universiteiten en de Amerikaanse organisatie Scholars at Risk (SAR), is om tot medio 2012 in totaal dertig vervolgde wetenschappers de kans te geven hun werk in Nederland voort te zetten. Het is de bedoeling dat zij terugkeren als de situatie in het land van herkomst veilig is. Met de in Nederland opgedane kennis en contacten kunnen zij een bijdrage leveren aan de ontwikkeling van hun land, aldus UAF.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.