Home

Achtergrond 227 x bekeken 4 reacties

Balkenende: één provincie Holland

CDA-leider Jan Peter Balkenende denkt bij besparingen op het overheidsapparaat aan het samenvoegen van de provincies Zuid- en Noord-Holland.

Verder ziet hij een meer zelfstandige positie weggelegd voor grote steden en zou de provincie Flevoland opgesplitst kunnen worden. Dat heeft de demissionair premier vrijdag gezegd in een interview met NRC Handelsblad. In het verkiezingsprogramma van het CDA staat dat er bij het op orde krijgen van het huishoudboekje ook op de overheid zelf bezuinigd moet worden.

Balkenende wil provincies niet afschaffen. "Ze hebben een duidelijke meerwaarde bij ruimtelijke ordening. Bovendien moet je rekening houden met de cultuur en de geschiedenis. Ik zou niet graag hebben dat Zeeland zou verdwijnen. En Brabant is anders dan Limburg. Noord- en Zuid-Holland kun je best samenvoegen tot Holland'', stelde hij.

Volgens de CDA-lijsttrekker zijn de provincies Noord- en Zuid-Holland "voor de burgers minder grijpbaar'' dan bijvoorbeeld Groningen, Limburg of Zeeland. Wel moet volgens hem bij het maken van een provincie Holland goed gekeken worden naar de grote steden. "Die moeten zoveel mogelijk zelfstandig opereren. Flevoland kun je opsplitsen. Die provincie is niet echt nodig als je de hele Randstad reorganiseert.''

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Piet Wisse

  Hee BB, die gedacht kreeg ik ook al. Verder kunnen West- en Oost-Friesland ook prima bij Friesland gevoegd worden.

 • no-profile-image

  Bolle Boer

  Beste Piet, zo zal het zijn. We geven elkaar de hand. Al stel ik dan wel voor om Koning Redbad/Radboud weer in ere te herstellen. Als dat zo is dan wil ik als Hollander me aansluiten !

 • no-profile-image

  Leen

  Wat goedkoper zou zijn? Harrie Rombouts wegsturen voordat hij CDK werd. Leemhuis -Stout idem!

 • no-profile-image

  Bolle Boer

  Dan ook Noord- en Zuid Brabant bij elkaar ; en Noord- en Zuid Limburg.
  Kortom Vlaanderen bij Nederland !

Of registreer je om te kunnen reageren.