Home

Achtergrond 176 x bekeken

Balkenende: boodschap aan IJsland glashelder

Als de Europese Unie onderhandelingen begint met IJsland over EU-lidmaatschap zijn er nog genoeg momenten om op de rem te trappen om zo IJsland te dwingen de Icesave-spaargelden aan Nederland terug te betalen. Dat betoogde premier Jan Peter Balkenende woensdag in een Kamerdebat.

Op een EU-top donderdag in Brussel wordt besloten om de toetredingsonderhandelingen met IJsland te openen. In de Tweede Kamer leven bezwaren omdat IJsland nog altijd 1,3 miljard euro moet terugbetalen van het geld dat de Nederlandse overheid heeft voorgeschoten aan gedupeerde Icesave-spaarders.

"We blokkeren geen verdere gesprekken tussen de EU en IJsland, maar staan wel op onze strepen ten aanzien van verdere verplichtingen'', zei Balkenende. "Er zijn de nodige waarborgen en veto's. Er is geen man overboord en er zijn genoeg mogelijkheden om terug te komen. Die boodschap aan IJsland is glashelder.''

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.