Home

Achtergrond

Automatische aspergesteker klaar voor praktijk

De aspergesteekrobot van het Nederlandse bedrijf ASM is klaar voor de praktijk.

Dat stelt initiatiefnemer en aspergeteler Corné Ooms. Morgenavond wordt tijdens het culinaire en culturele evenement Proefmei in de Brabantse Wal onthuld onder welke naam de aspergeoogstmachine op de markt wordt gebracht. Acht jaar geleden werden concrete stappen ondernomen in de ontwikkeling van de oogstmachine. In 2008 werd een prototype in de praktijk getest. Op basis van die ervaringen werd de voorloper van de huidige machine ontwikkeld en dit apparaat werd vorig jaar beproefd. "Dat was nog een houtje-touwtjemachine", aldus Ooms.

Afgelopen winter werd de nieuwe machine gebouwd die na enige aanpassingen in de eerste weken van dit aspergeseizoen nu klaar is voor de praktijk. ASM verwacht dat er volgend jaar vier of vijf van deze machines in de praktijk zullen draaien, in een straal van 300 kilometer om Nederland. Dit om direct in te kunnen grijpen, mocht er een probleem zich voordoen, verklaart Ooms. "We kiezen bewust voor een geleidelijke marktintroductie."

De machine gaat zo’n 80.000 euro kosten. Het apparaat kan 3 hectare asperges behappen en is zodoende volgens Ooms rendabel voor bedrijven vanaf 3 hectare. "De oogstmachine wordt niet moe en kan 24 uur per dag werken en vervangt vijf tot zes mensen. Arbeid wordt een steeds groter probleem."

Door toepassing van een nieuw teeltsysteem met twee rijen asperges per bed en een spoorbreedte van 2,30 meter, wordt de oogstmachine volgens de initiatiefnemer nog effectiever.

Of registreer je om te kunnen reageren.