Home

Achtergrond

Argentijnse rundvleessector in problemen

De productie van rundvlees is in Argentinië tot en met april afgenomen met 21 procent tot 877.000 ton.

De export daalde 30 procent tot 115.000 ton. Dat blijkt uit statistieken die de Nederlandse landbouwraad Freek Vossenaar verzamelde. De vooruitzichten zijn volgens Vossenaar weinig zonnig.

De binnenlandse consumptie van rundvlees is gedaald van 70 kg per persoon per jaar tot 56 kilo. Een forse prijsstijging van soms 40 procent voor populaire snitten was daar debet aan, aldus landbouwraad Vossenaar.

Volgens Vossenaar zijn analisten in Argentinië het erover eens dat in feite de rekening wordt gepresenteerd van marktverordeningen die de regering vier jaar geleden invoerde om de prijs te beïnvloeden.

De prijzen van rundvlees stijgen weliswaar, maar veehouders hebben weinig reden tot juichen. Het aandeel vrouwelijke dieren in de slacht bedroeg tot mei bijna 48 procent, wat geen goede basis biedt voor een duurzame ontwikkeling van de veestapel, aldus Vossenaar.

De export van het voor de EU bestemde tariefvrije Hilton-quotum is pas voor ongeveer de helft benut. Van juli 2009 tot en met juni 2010 kon vanuit Argentinië 28.000 ton kwaliteitsvlees worden geleverd. Deze week verlaten de laatste schepen de haven, en waarschijnlijk is slechts circa 16.000 ton verscheept.

Of registreer je om te kunnen reageren.