Home

Achtergrond 332 x bekeken 10 reacties

'Apart landbouwministerie niet nodig'

Een apart landbouwministerie vinden veel boeren en tuinders niet langer nodig. En het Europese landbouwbeleid mag volgens velen van hen best worden hervormd.

Dat blijkt uit een niet representatieve enquête, die het Agrarisch Dagblad de afgelopen weken op zijn website had staan. De hele enquête werd ingevuld door 280 website-bezoekers, met een behoorlijke oververtegenwoordiging van VVD- en SGP-stemmers.

Dat verklaart wellicht waarom 58,6 procent vindt dat het landbouwministerie als zodanig wel mag verdwijnen: de VVD vindt dat LNV wel kan samengaan met Economische Zaken in een nieuw ministerie van Ondernemerschap. Mocht het landbouwministerie blijven, dan vindt ruim tweederde van de deelnemers dat Gerda Verburg níet weer minister moet worden.

Bijna de helft van de deelnemers (44,6 procent) spreekt zich uit voor een hervorming van het huidige gemeenschappelijk landbouwbeleid – waarmee overigens niet is gezegd in welke richting die hervorming zou moeten gaan.

Een overgrote meerderheid vindt dat het natuurbeleid moet worden versoepeld, en dat een vleestaks niks bijdraagt aan een verbetering van het klimaat. Ruim 60 procent van de deelnemers vindt de ophef over megabedrijven overdreven.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  R.Schut-Hakvoort

  Landbouwministerie blijft nodig!
  Een rechtse uitslag van de verkiezingen mag niet vanzelfsprekend leiden tot nog meer liberalisering van het landbouwbeleid. Een landbouwministerie blijft nodig in een land die het derde exportland van de wereld is van land-en tuinbouwproducten.
  50-60 % van de grond wordt geëxploiteerd door boeren en tuinders.
  We kunnen de intensieve veehouderij niet duurzaam maken in megastallen en de tuinbouw krijgt momenteel grote klappen vanwege de enorme schaalvergroting en overproductie.
  Een landbouwministerie voor landbouw, natuur en voedselkwaliteit is meer dan ooit nodig. De veeziekten dreigen nog steeds en bedreigen ook de volksgezondheid van de mensen, kijk naar de Q-koorts, de luchtweginfecties door stof en daaraan klevende bacteriën en virussen.
  Een goed Europees landbouwbeleid kan alleen goed uitgevoerd worden vanuit een nationaal goed doordacht en evenwichtig landbouwbeleid, dat rekening houdt met het inkomen van boer en tuinder, het welzijn van mens en dier, de sociale zekerheid, het milieu, en een leefbaar platteland. Dan staat het landbouwbeleid in het teken van dienstbaarheid aan onze samenleving.
  R.Schut-Hakvoort
  ex-boerin te Lottum

 • no-profile-image

  spotvogel

  Wim zwets niet uit jouw nekharen. Denk eens niet zo minuscuul en zie in dat land- en tuinbouw economische activiteiten zijn, die onmogelijk door minkukelige hufters als Veerman, Verburg of Verwacht Me morgen Maar kunnen en mogen worden behartigt. Weg dus met LNV. En weg met het CDA, het slechtste dat de overspelige politiek ooit als miskraam heeft voortgebracht!

 • no-profile-image

  Wim

  Als land zonder landbouwministerie tel je niet mee in Europa. Wil je dat als tweede agrarische exporteur te wereld?

 • no-profile-image

  J@gertje

  Sorry,
  Ik bedoel Theo en niet Leo
  Straks krijg ik weer van alles over me heen van Freek Willem de Herkauwert.
  Groet,
  J@gertje

 • no-profile-image

  Herman Schober

  LNV is gewoon iets meer of minder dan een lobby-organisatie voor de agrarische stand in Nederland en moet als zodanig verdwijnen. Komt nog bij dat het natuurlijk absurd is dat zowel de belangen van de boeren als ook het dierenwelzijn in handen van één minister is. Het is evident welke belangen hier de prioriteit krijgen (boeren) en welke daaraan ondergeschikt worden gemaakt (dieren).

 • no-profile-image

  Theo

  die spotvogel is toch wel het top punt van BELEEFTHEID, man reageer in fansoenlijke bewoording en anders stop met je reacties.
  Of kun je geen discussie voeren zonder lompe praat????????????

 • no-profile-image

  gelderlander

  niet representatief.

 • no-profile-image

  Kritische Lezer

  Als dit landbouwministerie als zodanig zou functioneren, zou je gelijk hebben Wim. Maar je ziet zelf toch ook wel dat de landbouw meer last dan profijt heeft van dit ministerie. De simpele reden daarvan is dat er geen enkele landbouwkennis meer aanwezig is. Kijk bv. alleen maar naar de mestwet. Dit is zo'n trieste uitingsvorm van dat gebrek aan kennis, dat je je schaamt dat dit "landbouw"ministerie er überhaupt is (en dat nog wel als land met de meeste landbouwkundige kennis). Weg dus met dat zootje, evenals die "topuniversiteit" Wageningen, waar al die onzin vandaan komt.

 • no-profile-image

  heilig

  Ja de politiek is voor gezins bedrijven ,maar geeft door allerlei subsidies aan de grootte bedrijven extra steun richting mega bedrijven. En dat noemen ze politiek bedrijven. Pas op op wie je gaat stemmen

 • no-profile-image

  J@gertje

  Leo,
  Spotvogel, ook wel bekend als herkauwer, kan niet anders dan zo reageren.
  Het zal wel een gebrek aan opvoeding zijn.
  We hoeven het niet allemaal met elkaar eens te zijn maar we kunnen het i.d.d. wel fatsoenlijk houden.

  Groet,
  J@gertje

Laad alle reacties (6)

Of registreer je om te kunnen reageren.