Home

Achtergrond 271 x bekeken 3 reacties

Anticonceptiepil uit het basispakket

De anticonceptiepil voor vrouwen ouder dan 21 jaar verdwijnt uit het basispakket.

Dat geldt ook voor de mondzorg voor 18- tot 21-jarigen en hulpmiddelen als rollators, looprekjes en krukken.

Verder komt er een eigen bijdrage van 10 euro voor wie een beroep doet op de logopedist, ergotherapeut of diëtiste. Bij de fysiotherapie komen twaalf behandelingen voor rekening van de patiënt, nu zijn dat er nog negen. Dat zijn enkele maatregelen die het demissionaire kabinet maandag bekend maakte om greep te houden op de stijgende kosten in de gezondheidszorg. De wijzigingen gelden vanaf volgend jaar.

Vanaf dit jaar wordt er 1,4 miljard euro meer uitgegeven dan begroot, becijfert demissionair minister Ab Klink (Volksgezondheid). Dat komt onder meer door overschrijdingen van honderden miljoenen in de tandartszorg, in ziekenhuizen, bij medisch specialisten en in de AWBZ. Klink vermindert de totale pot met geld voor langdurige zorg (de AWBZ) met bijna 300 miljoen euro en haalt overschrijdingen terug bij de ziekhuizen en specialisten.

De komst van de eigen bijdrage voor logopedie, ergotherapie en dieetadvies bespaart volgens de bewindsman 60 miljoen euro. Door anticonceptie alleen nog te vergoeden voor jonge vrouwen tot 21 jaar bespaart Klink 32 miljoen, het schrappen van de looprekjes en krukken scheelt 21 miljoen euro en de maatregel voor de mondzorg voor jongvolwassenen scheelt 100 miljoen euro. Klink volgt hiermee het advies van het College voor Zorgverzekeringen.

Verder mogen medicijnen tegen depressie beperkt worden voorgeschreven, wat ook weer 20 miljoen moet opleveren. De eigen bijdrage voor de geestelijke gezondheidszorg wordt uitgebreid. Volgens Klink is het onvermijdelijk dat mensen voor bepaalde vormen van zorg een eigen bijdrage gaan betalen.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Man

  Dus we krijgen een piek in abortus door alle verkrachtingen? Lijkt me nogal een drogreden, verkrachting is zeldzaam, we leven niet in Afrika. Daarnaast is de kans dat je zwanger raakt bij verkrachting klein. Dus die pil kan best uit de basiszorg, net zoals bijvoorbeeld condooms en viagra. We hebben als Nederlanders ook een eigen verantwoordelijkheid, hoeven niet altijd aan de fopspeen van de overheid liggen.

 • no-profile-image

  Martje

  Bij bezuinigingen betalen vrouwen het gelag. Vrouwen verdienen nog steeds onverklaarbaar minder dan mannen voor hetzelfde werk onder gelijke omstandigheden. Nu moeten vrouwen zelf betalen voor bescherming en mannen gaan als vanouds vrijuit. Raar als er straks weer een piek komt voor abortusaanvragen? Niet alle vrouwen kunnen immers de pil betalen en verkrachting is nog lang niet uitgebannen.

 • no-profile-image

  Jaap Kooiman

  Groot gelijk. Waarom moet ik betalen voor andermans geneuk? Kom op zeg. Vanaf die leeftijd zelf betalen. Dit had allang moeten gebeuren.En dat gezween over "zielige vrouwen"slaat nergens op. Gedraag je als een volwassene.

Of registreer je om te kunnen reageren.