Home

Achtergrond

Anevei: financiering eiercampagne bijna rond

De Algemene Nederlandse Vereniging van Eierhandelaren Anevei verwacht binnen anderhalve maand duidelijkheid te hebben over de financiering van de nieuwe promotiecampagne voor eieren.

Dat zegt Anevei-voorzitter Arend Mijs.

Het Productschap Pluimvee en Eieren (PPE) is op verzoek van de pluimveehoudersorganisaties NOP en NVP-begonnen met de voorbereidingen voor een nieuwe campagne. De financiering is echter nog niet geheel rond. De primaire sectororganisaties brengen via het PPE twee ton bij elkaar. De Anevei heeft in principe hetzelfde bedrag toegezegd.

Het probleem voor Anevei is echter hoe het geld bijeengebracht kan worden op een manier dat alle pakstations die in Nederland leveren voor de consumptiemarkt op een eerlijke manier bijdragen.

Mijs denkt dat te kunnen regelen via de IKB-ei-organisatie. "Het idee is om de IKB-organisatie een heffing te laten innen bij de pakstations die bij IKB-ei zijn aangesloten. Daarbij moet rekening worden gehouden met de omzet die deze bedrijven hebben", aldus Mijs.

Op deze manier kan volgens de Anevei-voorzitter worden bereikt dat elk pakstation in Nederland op een eerlijke manier bijdraagt. Elk pakstation dat levert aan de levensmiddelenhandel is aangesloten bij IKB-ei.

Ben Dellaert, bestuurder bij IKB-ei en sectordirecteur bij het Productschap Pluimvee en Eieren (PVE), bevestigt dat dit het idee is. "IKB-ei beschikt over een database met daarin gegevens over de afzet per pakstation aan de Nederlandse levensmiddelensector. Het is goed mogelijk onderscheid te maken tussen levering aan de retail en aan de industrie en dus een eerlijke heffing op te leggen."

Het ligt in de bedoeling om zo snel mogelijk na de zomer met de reclamecampagne te starten. doelstelling van de campagne is om in vijf jaar tijd de consumptie van eieren te verhogen van 182 naar 192 stuks per hoofd van de bevolking per jaar. Daarmee is de eierconsumptie in Nederland nog niet op het Europees gemiddelde. Dat ligt op 210 eieren per hoofd van de bevolking per jaar.

Of registreer je om te kunnen reageren.