Home

Achtergrond

Ambtenaren en particulieren voor andere natuur

Het beheer van natuurterreinen moet in de toekomst worden geregeld bij inschrijving.

Er moet worden gebroken met de huidige praktijk dat de terreinen eerst door de overheid worden gekocht en daarna door organisaties als Natuurmonumenten worden beheerd.

Dit schrijft een groep van hoge ambtenaren en leden van de vereniging gelijkberechtiging grondbezitters (VGG) in een ’denkkader’ voor de komende jaren.

De VGG verzet zich al jaren tegen de huidige praktijk van het beheer van natuurterreinen in Nederland. Daar komt volgens haar bij dat het huidige beleid van aankoop en beheer van natuurterreinen niet meer betaalbaar is. De aan het denkkader meeschrijvende ambtenaren vinden blijkbaar hetzelfde.

Door het beheer van natuurterreinen te gunnen aan diegenen (particuliere grondbezitters, boeren en organisaties) die het beheer het beste kunnen doen, tegen de laagste kosten en met de beste resultaten, kan het natuurbeheer volgens hen wel betaalbaar blijven.

In het denkkader wordt ook gepleit voor meer grondruilingen tussen organisaties en particulieren. Dat kan het natuurbeheer volgens hen ook effectiever maken.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.