Home

Achtergrond 2 reacties

Alleen maar woorden

Je komt er als sector niet meer mee weg door naar de overheid te wijzen als het om illegalen gaat bij oogst.

De resultaten van het interventieteam champignons naar fraude in de champignonsector zijn schokkend. De moraal van een groep ondernemers is verziekt en daar passen alleen harde maatregelen en niet alleen woorden. Zeker als de inspectiediensten signaleren dat deze malafide bedrijven de stoppers overnemen.

Als je als LTO geloofwaardig wilt blijven, moet er meer gebeuren. Zorg daarvoor dat eerst goed duidelijk is wat is toegestaan en niet. Uitbesteden van oogstwerkzaamheden aan Poolse of Bulgaarse bedrijven is een grensgeval en roept vragen op over belasting- en premie-afdracht. Zorg dan dat je echt bijdraagt aan bestrijding van de problemen. Bij de jongste mislukte cao-onderhandelingen koos LTO niet voor een gezamenlijke aanpak met FNV. Ook kwam er geen cao, wat een teken van zwakte is. Een gezamenlijke aanpak van overtredingen door LTO en vakbonden lijkt wel een belangrijke route, zeker voor de beeldvorming.

Om de problemen met illegalen echt goed aan te pakken moeten afzetorganisaties denken aan uitsluitregels. Als bedrijven hun afzet dreigen kwijt te raken, grijpen ze niet snel naar illegale constructies.

Agrarisch Dagblad

Laatste reacties

  • no-profile-image

    Han

    Ik krijg uit dit artikel de indruk, dat de Champion telers die met deze illigale constructies werken er schat rijk van worden. Zou het feit dat illegalen worden ingezet niet te maken hebben met een te lage champion prijs veroorzaakt door 1) overproductie of 2) product import uit >goedkoopte< landen. Is dit laatste het geval dan is de championteelt en ook de glastuinbouw ten dode opgeschreven. Geen illegalen meer, dan te hoge arbeidskosten. Gevolg Verlies op verlies, dus einde bedrijf(stak). Ik denk ook dat we gerust de overheid met hun Vrije Wereld Handel als mede schuldige mogen aanwijzen. Zelf zijn we het slachtoffer van onze eigen wens om een Vrije Wereld Handel, we waren te arrogant om in te zien, dat andere mensen onze teelt techniek ook kunnen toepassen, maar dan met >heel goedkoop< personeel.

  • no-profile-image

    spotvogel

    Beste Han, zou het niet gewoon liggen aan het gerotzooi van politici, waardoor in de EU alle grenzen open zijn gegooid zodat de markt wordt overspoeld met goedkoop personeel uit achterlijke EU landen, die alleen maar mochten toetreden omdat......juist! Omdat zij spotgoedkoop en illegaal personeel kunnen leveren! Dat maakte de laatste werkgelegenheid in de agri-sector voor tienduizenden autochtone Nederlanders kapot, maar dat beseffen de omhooggevallen holklappers in Den Haag en Brussel niet eens! Want het is veel makkelijker om de arbeidsinspectie op stasieactie te sturen!

Of registreer je om te kunnen reageren.