Home

Achtergrond

Agriconcern ADM investeert in Chinese landbouwbank

Archer Daniels Midland (ADM) investeert 100 tot 200 miljoen dollar (40 tot 80 miljoen euro) in de Agricultural Bank of China (ABC).

Dat schrijft financieel persbureau Dow Jones. ADM zou de bank, met 24.000 vestigingen in China en een sterke focus op de landbouw, als strategische investering zien.

Stukken ABC worden volgende maand op de beurzen van Sjanghai en Hongkong vrij verhandelbaar. De verwachting is dat het bedrijf door de markt zal worden gewaardeerd ergens tussen de 19 en 22 miljard dollar. Mogelijk werd bij een beursgang niet eerder zoveel geld opgehaald.

De hoogste waarde bij een beursgang tot nu toe was 20 miljard dollar, genoteerd in 2006 bij de beursgang van de Industrial & Commercial Bank of China. De interesse in ABC is groot. De grootste investeerder lijkt het investeringsvehikel van het emiraat Qatar, dat 2,8 miljard dollar in de bank wil investeren.

Investeerders willen profiteren van de opkomst van de Chinese landbouw. Bovendien heeft de bank zo’n grote omvang dat het belangrijke en winstgevende posities kan innemen op wereldwijde markten. De investering lijkt relatief veilig omdat de Chinese overheid de scepter over de bank zwaait.

Of registreer je om te kunnen reageren.