Home

Achtergrond 344 x bekeken

Agressieve phytophthora stam in Ierland

Wetenschappers waarschuwen aardappeltelers in Ierland dat er een nieuwe agressieve stam van phytophthora in het land is opgedoken.

Het gaat om de zogenoemde pink 6 stam, die vorig jaar ook in Engeland is gevonden. In heel West-Europa wordt al de agressieve stam blue 13 gevonden. Britse wetenschappers constateren dat de agressieve stammen pink 6 en blue 13 steeds meer de mildere vormen van de aardappelziekte verdringen.

Medewerker Stephen Kildea van het Ierse onderzoeksinstituut Teagasc stelt dat pink 6 niet met alle beschikbare phythopthora-middelen bestreden kan worden. "De nieuwe stam is tot nu toe alleen in het graafschap Donegal gevonden", zegt hij in The Irish Times.

Volgens Kildea hebben de wetenschappers nog geen idee waar de nieuwe stam vandaan komt. "Het belangrijkste is dat verspreiding wordt tegen gegaan."

Kildea verwacht dat de phytophthoradruk dit jaar lager is dan in andere jaren vanwege de droogte. "Ons advies aan de aardappeltelers is om goed te blijven spuiten tegen phytophthora. Als regen dat onmogelijk maakt, kan een groot probleem ontstaan."

Of registreer je om te kunnen reageren.