Home

Achtergrond 206 x bekeken

'Afzetseizoen aardappelen begint dit jaar veel beter'

De uitgangspositie van het nieuwe aardappelseizoen is stukken beter dan vorig jaar.

Dat zei David Hage, directeur van de vroege aardappelveiling in Sint Annaland, gisteren bij de opening van het veilingseizoen. De aanvoer is met 46 ton veel lager dan vorig jaar, toen ruim 200 ton voor de veilingklok kwam. Het prijsniveau is ernaar.

Dit seizoen voor vroege aardappelen is vanochtend begonnen. Drie dagen vroeger dan de afgelopen twee jaren. Dat had veilingdirecteur David Hage twee weken geleden nog niet voorzien. "Het was een lange, koude winter", zegt Hage. Dat het gewas zo fijn is, komt door het koude voorjaar. Begin maart kon er worden gepoot. Half maart was al ruim 500 hectare vroege aardappelen gepland, waarvan 10 procent direct onder plastic. "We hebben enkele koude weken gehad met vooral droog weer. Toen stagneerde de groei van gewassen. De nachtvorstschade bleef gelukkig beperkt tot enkele percelen."

Vorig seizoen was een teleurstellend jaar, ook voor de vroege aardappelveiling. "De aardappelprijzen staan al lang onder druk. De uitgangspositie is dit seizoen veel en veel beter dan in 2009. We hebben er alle vertrouwen in."

Of registreer je om te kunnen reageren.