Home

Achtergrond 258 x bekeken 2 reacties

Afzet bestrijdingsmiddelen daalt

Het afgelopen jaar zijn minder onkruid- en schimmelbestrijders afgezet.

De inzet van insectenbestrijders is toegenomen. Dat blijkt uit afzetcijfers van Nefyto, de brancheorganisatie van middelenfabrikanten.
Verklaring voor de lagere omzetcijfers is vooral het weer. 2009 was een jaar met een relatief lage phytophthoradruk, waardoor veel minder schimmelbestrijders zijn gebruikt.

De totale afzet van gewasbeschermingsmiddelen is in 2009 met ruim 10 procent afgenomen tot ongeveer 9,16 miljoen kilo actieve stof. Volgens Nefyto is de afzet ongeveer 15 procent lager dan in 1998, het jaar waaraan de sector wordt afgemeten in de Nota Duurzame Gewasbescherming. Nefyto ziet een afnemende trend vanaf 2007. In 2007 was het gebruik ongeveer 10,8 miljoen kilo.

Nefyto-directeur Maritza van Assen zegt dat de milieubelasting verder omlaag gaat als een aantal innovatieve middelen wordt toegelaten. Toelating daarvan laat op zich wachten omdat Nederland extra streng beoordeelt op het effect op waterorganismen.

Laatste reacties

  • no-profile-image

    jpk

    het klimaat is de de grootste factor

  • no-profile-image

    exact

    Dat zou best kunnen, JPK. De laatste alinea uit het artikel over ons toelatingsbeleid vind ik persoonlijk belangrijker en veelzeggend over Nederland en het regime waaronder NL landbouwers moeten concurreren binnen een Europa.

Of registreer je om te kunnen reageren.