Home

Achtergrond 181 x bekeken

Afschieten splitsingswet raakt tuinder nauwelijks

Tuinders zullen niet direct gevolgen ondervinden van het afkeuren van de zogeheten splitsingswet door de Haagse rechtbank.

Het zal hooguit langer duren eer die wet volledig wordt uitgevoerd.

Dat zegt Rob van der Valk, beleidsmedewerker energie bij LTO Noord Glaskracht. Het gerechtshof in Den Haag oordeelde dinsdag, in een zaak die was aangespannen door enkele energiebedrijven, dat de splitsingswet in strijd is met het Europees recht op vrij verkeer van kapitaal.

De glastuinbouw was altijd groot voorstander van de splitsing van energiebedrijven in een leveranciersdeel en een netwerkdeel, bedoeld om de netten in publieke handen te houden. Nederland besloot uiteindelijk in 2007 om het eigendom van de netten af te splitsen van de energiebedrijven – die grotendeels in handen waren van (regionale) overheden.

"Onze standpunten van destijds gelden nog steeds", zegt Van der Valk. Voor de glastuinbouw was vooral van belang dat de transparantie in de energiemarkt, onder meer in prijsvorming, door de splitsing groter werd.

Volgens Van der Valk is met de rechtelijke uitspraak een complexe situatie ontstaan, omdat sommige energiebedrijven de splitsing (die volgend jaar een feit zou moeten zijn) al hebben doorgevoerd en andere nog niet. "Maar ik denk niet dat ze de splitsing weer terugdraaien."

De Nederlandse Staat kondigde dinsdag aan tegen de uitspraak in cassatie te gaan bij de Hoge Raad. "De voordelen van de splitsing zullen dus langer op zich laten wachten", aldus Van der Valk. "Dit kan wel een tijdje duren."

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.